Windows скъса окончателно с MS-DOS

Дойде моментът Windows 10 да скъса напълно връзката си с MS-DOS

Дойде моментът Windows 10 да скъса напълно връзката си с MS-DOS

Microsoft изчисти остатъците от MS-DOS в новата си платформа Windows 10. В последната версия за разработчици е отпаднал командният ред за MS-DOS, като по този начин Windows скъсва окончателно с 36-годишната операционна система.

Вместо познатия команден ред Microsoft предлага в Windows 10 да се използва само PowerShell, който е стандартен компонент на Windows от няколко години. Достъп до обновената версия имат разработчици, които участват в програмата Windows Insiders.

Командният ред на MS-DOS позволява управление на системата с помощта на ръчно въведени команди. Самата MS-DOS загуби актуалност като самостоятелна операционна система още в средата на 90-те години на миналия век, когато се появи Windows, но досега Microsoft винаги оставяше възможност на потребителите да работят с компютрите си по старомодния начин – чрез команден ред.

PowerShell, от друга страна, представлява софтуерна технология за писане на скриптове, която се състои от интерфейс във вид на команден ред и език за сценарии, представен за първи път от Microsoft през 2003 г. под името Monad. Самият PowerShell излезе през 2006 г. като разширяем инструмент за автоматизация.

PowerShell е разработен на базата на софтуерната платформа .NET Framework. Той е резултат от опитите на Microsoft да създаде функционален и удобен интерпретатор на командни редове, започнали още през 1998 г.

Скъсването с MS-DOS несъмнено ще остане запомнящ се момент в историята на Microsoft, тъй като възходът на компанията и кариерата на нейните основатели Бил Гейтс и Пол Алън започна именно с тази операционна система. Тя бе разработена през 1981 г. за персоналния компютър на IBM.

Синият гигант се обръща към малката тогава компания Microsoft, разработчик на езика за програмиране BASIC, да създаде система за IBM РС. Бил Гейтс се съгласява да достави желаната ОС за 50 хиляди долара. Той купил прототип на системата от Seattle Computer Products под името 86-DOS за $75 000, след като разбрал, че IBM търси разработчик, и на негова база създава PC DOS 1.0.

Давайки евтино системата на IBM, Бил Гейт си запазил правото да продава нейни лицензи на други производители на компютри. Именно този бизнес модел предопределя разцвета на Microsoft и масовото разпространение първо на MS-DOS, а след това и на Windows.

В историята на MS-DOS ще останат 8 основни и 20 междинни версии на системата. Microsoft и IBM разработваха платформата съвместно до 1993 г., когато всяка от компаниите пусна собствена версия. Развитието на MS DOS бе прекратено през 2000 г.

За времето на своето съществуване MS DOS се промени значително. Първоначално тя беше създадена за работа с процесори Intel 8088 и дискети, но впоследствие се приспособи към новите чипове и дискови устройства. Системата се използваше като база за първите версии на Windows – под графичния интерфейс се разполагаше команден ред.

Коментари по темата: „Windows скъса окончателно с MS-DOS”

добавете коментар...

  1. осведомен

    бил го дал евтино на IBM и станал милиардер. четете ли изобщо какви глупости сте написали в статията си? IBM се задължават да си продават компютрите с MS-DOS и това изстрелва на върха чичо Били. едно копие на дос беше сто долара, това на всеки един компютър… уиндоус се роди, защото конкурента на IBM Apple въведе графичен потребителски интерфейс и ако тия не бяха направили уиндоус, хората като нищо щяха да зарежат IBM. DOS изтегли чичо били в големия бизнес, но само с това нямаше как да е на върха.

  2. Anonymous

    Какво е прозорци 10 ?

  3. linus tovardis

    linux ftw

  4. F18

    Крайно време беше, стига отживелици, статията е вярна

  5. запознат

    уж-“TechNews”

  6. CMD

    Променен е само главния шел, нищо повече, както отбелязаха другите коментиращи.
    А вие, technews, пишете пълни глупости!

  7. Светломир

    за , сега няма да го махнат , и стартирането също е на базата на дос !

  8. Асд

    От windows nt насам във windows няма ms-dos , а само cmd.exe който може да изпълнява dos команди и е с доста разширени функции (но няма общо с ms-dos).Powershell просто става дефолтният shell интерфейс за уиндоус. cmd.exe си остава просто в win+x менюто ще се появява powershell , както и при shift+right click .И като цяло малко по-трудно се стига до command prompt-a . Но просто няма начин да го махнат – най-малкото заради останалите хиляди .bat/.cmd скриптове които трябва да продължат да работят

    “http://news.softpedia.com/news/microsoft-replaces-command-prompt-with-powershell-in-latest-windows-10-build-510328.shtml”

Коментар