AMD обяви новия бранд процесори Ryzen

Настолните процесори AMD Ryzen се очакват на пазара в началото на първото тримесечие на 2017 г.

Настолните процесори AMD Ryzen се очакват на пазара в началото на първото тримесечие на 2017 г.

AMD разкри подробности за очакваните високопроизводителни настолни процесори с иновативната Zen архитектура (с кодово име на фамилията Summit Ridge), преди официалното им пускане през първото тримесечие на 2017 г.

Опирайки се на името на ядрото, новият бранд Ryzen ще обхване всички Zen-базирани семейства настолни и мобилни процесори. Освен това AMD представи SenseMI – набор от технологии за адаптация и самообучение, вграден в чиповете Ryzen в отговор на нарастващите нужди на геймърите и РС ентусиастите.

SenseMI технологията е ключова за над 40% повишаване на броя обработвани инструкции на такт и се състои от пет компонента:

  • Pure Power – над 100 вградени сензори с точност до миливолт, миливат и един температурен градус осигуряват оптимално напрежение, тактова честота и режим на работа с минимална консумация на енергия;
  • Precision Boost – интелигентна логика, която хиляди пъти в секундата следи вградените сензори и оптимизира тактовите честоти с много фини нараствания от едва 25MHz;
  • Extended Frequency Range (XFR) – когато системата „долови” добавена способност за охлаждане, XFR вдига честотата Precision Boost за повишаване на производителността;
  • Neural Net Prediction – технология от типа „изкуствен интелект”, която се обучава да предсказва по каква пътека ще поеме дадено приложение на базата на минали пускания на същото;
  • Smart Prefetch – сложни алгоритми на самообучение, които предусещат поведението на софтуера и нуждите на приложението от данни, и ги подготвят предварително.

По време на събитието за фенове „New Horizon” с домакин гейминг-журналиста и ТВ водещ Джеф Кийли, AMD представе 8-ядрени, 16-нишкови Ryzen настолни процесори, работещи на 3,4 GHz в редица демонстрации за създателите на дигитално съдържание, VR разработчиците и ентусиастите.

За първи път феновете видяха на живо очакваната Vega GPU архитектура. На платформата Ryzen беше пусната играта Star Wars Battlefront – Rogue One с 4K резолюция и висока, ненакъсвана кадрова скорост.

AMD демонстрира също Blender- и Handbrake-базиран рендеринг на изображения и видео транскодиране, който показа, че новият CPU се представя наравно или по-добре от Intel Core i7 6900K (също 8-ядрен, 16-нишков процесор) в различни сложни, креативни задачи. 140-ватовият Core i7 6900K бе пуснат на своята „щатна” честота и с „boost” срещу 95-ватов Ryzen процесор на 3,4 GHz без „boost”, което показа изчислителната мощност  и ефективността „производителност-на-ват” на Ryzen.

Отново на 3,4 GHz, Ryzen показа по-добра кадрова скорост от Core i7 6900K в играта Battlefield 1 с 4K резолюция, като всеки CPU бе в конфигурация с Nvidia Titan X GPU.

Настолните процесори Ryzen се очакват на пазара в началото на първото тримесечие на 2017 г., а мобилните Ryzen чипове се планират за втората половина на 2017 г.

Коментари по темата: „AMD обяви новия бранд процесори Ryzen”

добавете коментар...

  1. ха

    И7 7700К е 91 W s 4 ядра.

  2. Anonymous

    С 1000 вата захранване съм. Без да съм натоварил системата ми е към 180 вата. Ако пусна нещо по – сериозно, например биткойн копане с употребата и на процесора и на видеото, стигам към 600 вата. При виртуализация с 4 виртуални уиндос 2012 и 3 клиента ми прави около 280 вата. На някои игри(Gear Up) ми прави към 500 вата. Зависи каква ти е машината, периферията и употребата. Тока, особено зимата, не ме брига. Вадя го от сметките за отопление, а тук се топлим по 6 месеца в годината 😉

  3. saevar

    от 3 години имам 6 ядрен АМД 95 W, кви останали части да добавиш макс е 140 W и то ако го товариш аз със месеци него изключвам и не съм виждал разлика в сметката за тока, от както минах на 6 ядрения АМД просто немисля да давам повече пари на монополистите Интел а и сега с този новия ще е още по яко.

  4. ARM

    To, хубаво ама 95 W само за един процесор, като добавиш и останалите части, ще стане най-малко с 650-700 W захранване. Та това си е цяла печка за през зимата!

  5. AMD

    Ясно, ледващия ми компютър няма да е с Intel…

Коментар