Хай-тек бизнесът е срещу промени в данъците

Високотехнологичният бизнес се противопоставя на промяна на данъчната и нормативна среда в България, стана ясно от съвместно изявление на водещите браншови асоциации – БАИТ, БАА, БАСКОМ, ИКТ Клъстер и Автомобилен клъстър, които разпространиха вчера открито писмо до изпълнителната и законодателната власт и политическите партии.

Асоциациите се обявяват категорично срещу завърналата се в публичното пространство тема за промяна на данъчното облагане в България. В становището се посочва, че всички ангажирани страни трябва да подкрепят установилата се дългосрочно предвидима и устойчива нормативна и данъчна среда у нас.

Компаниите подчертават, че финансовата и социална стабилност са възможни само при устойчива бизнес среда, осигуряваща основните икономически показатели: трудова заетост, размер на доходите, събираемост на данъци и социални осигуровки, стандарти и стабилност на платежния баланс чрез стимулиране на износа.

Данните сочат, че хай-тек индустрията се превръща в структуроопределяща за българската икономика, благодарение на все по-осезаемото внедряване на високи технологии. Доказателство за тенденциите са броят на заетите служители, които са над 5-6% от работната ръка в страната, както и високият темп на растеж на размера на заплатите и възнагражденията.

Днес високотехнологичните фирми у нас формират значителна част от БВП на страната – за 2015 г. този принос бе в размер на над 8% за аутсорсинг, разработка на софтуер и информационни технологии и 4% на автомобилната индустрия, посочват от БАИТ.

Идеята за увеличаване на данъците в България ще доведе до силен отлив на инвестиции, от което ще загубят всички и пряко потърпевши ще бъдат гражданите и домакинствата, се казва в становището. Допълнителен риск е други държави от Централна и Източна Европа да се наложат като по-атрактивни дестинации за инвестиции и бизнес.

В заключение, компаниите от високотехнологичния сектор изразяват готовност за дългосрочно партньорство с държавата, за да бъде надградена благоприятната бизнес и данъчна среда.

Коментари по темата: „Хай-тек бизнесът е срещу промени в данъците”

добавете коментар...

  1. :о)

    Предложението да се вдигат данъци не е изобщо мислено някой нещо да “дава” на бизнеса.
    Напротив – предложението дойде от комунистите които фалираха България 3 пъти за последните 25 години.
    Искат пак да доят, доят и да трупат публични приходи, които после да си раздадат.
    Тук 10 милиона, там 20 милиона публични разходи.
    Никой няма реална идея за какво отиват , реалните разходи са най-много 30% от тия.
    Другото е разпределено по веригата на хранилката – горе най-много, долу най-малко.

  2. Димитър Иванов

    За да сме конкурентно способни като страна и привлекателни трябва определени неща да се подобрят, за да може други да се влошат за чуждестранните инвеститори. Ако ще увеличават данъци / осигуровки, трябва да има съразмерни плюсове, за да са поне балансирани нещата.

    Според това данъците и осигуровките не трябва да си пипат поне близките 3-5 години. Това е едно от малкото положителни неща, с които силно се отличаваме от другите държави в ЕС.

  3. Anonymous

    От гледна точка на осигуровките решението би било плавно и постепенно увеличаване на тавана на осигуровките с, да речем, 200лв годишно.

    От гледна точка на плоския данък, ако ще го махат, тогава ще трябва да махнат и данък “Уикенд”, и да започнат да признават все повече и повече фирмени разходи като такива. Включително всякакви допълнителни облаги за служителите.

    Няма как да проработи настоящия модел, ако махнат тавана на осигуровките и плоския данък, но не дадат нещо насреща.

Коментар