Ползваме една трета от капацитета на Мрежата

Глобалният интернет трафик продължава да расте с бързи темпове. През настоящата година увеличението е с 53% спрямо миналата, което обаче е известно отстъпление, сочат данните от изследване на TeleGeography.
Интернет доставчиците са успели да осигурят излишък от пропускателна способност в стремежа си да отговорят на нарасналия обем на предаваните по мрежата данни. В същото време някои провайдери в САЩ са въвели месечни ограничения за трафика.
За сравнение, интернет трафикът през 2007-а отбеляза ръст от 61% спрямо предходната година.
Изследването на TeleGeography разкрива глобални тенденции, а не толкова използването на интернета от домашни потребители. Значително увеличение на обема на предаваните данни се наблюдава в региони, където интернет е слабо развит – така например, трафикът между САЩ и Латинска Америка се е удвоил.
Пропускателната способност на глобалната мрежа е нараснала с 62%, благодарение на океанските оптични магистрали. Средно обаче потребителите по света използват не повече от 29% от наличния капацитет на мрежата.
Търсенето на широколентови връзки постепенно намалява от 2001 година насам, коментират от TeleGeography. Темповете на ръст на трафика обаче остават високи, заради набиращото популярност онлайн видео.

Коментар