IBM и Nvidia подготвят суперкомпютър с 200 PFLOPS

IBM се надява да оглави класацията за суперкомпютри с 200-петафлопова машина, която е от 5 до 10 пъти по-производителна от Titan (на снимката)

IBM се надява да оглави класацията за суперкомпютри с 200-петафлопова машина, която е от 5 до 10 пъти по-производителна от Titan (на снимката)

Графичните процесори GPU Volta ще помогнат на Nvidia и IBM да създадат суперкомпютър с производителност над 200 петафлопа (PFLOPS), съобщи NextPlatform.com.

Още през 2014 г. се появиха информации за суперкомпютрите Summit и Sierra, които ще ползват графични решения на база GPU Volta. Сега излизат още подробности за тези машини.

Summit е проектиран за нуждите на Националната лаборатория Оук Ридж към Министерство на енергетиката на САЩ, докато Sierra ще се използва в Ливърморската национална лаборатория. По същество, това ще бъдат две еднакви системи.

Производителността на новите машини ще надвиши тази на суперкомпютъра Titan от 5 до 10 пъти. Всяка от машините ще се състои от 4600 възела с производителност над 40 TFLOPS всеки.

Всеки възел ще включва два процесора IBM Power9 с 24 ядра и шест ускорителя на база GPU Volta, плюс 512GB памет DDR4 и HBM, 48 линии PCI-Express 4.0 и още толкова линии Bluelink с пропускателна способност 25 GB/s. Системата за съхранение на данни на възела ще побира до 250 петабайта при пропускателна способност 2,5 TB/s.

Пиковата производителност на суперкомпютъра ще превиши 200 PFLOPS. Към момента на пускане на машината в експлоатация – към края на 2017 г. – вероятно това ще бъде най-бързият суперкомпютър.

Коментари по темата: „IBM и Nvidia подготвят суперкомпютър с 200 PFLOPS”

добавете коментар...

  1. Симо

    идеален ми е за Doom и Quake

Коментар