Firefox минава на многопроцесна архитектура

Firefox 51, очакван през януари, ще предложи на всички потребители работа в многопроцесен режим

Firefox 51, очакван през януари, ще предложи на всички потребители работа в многопроцесен режим

Mozilla публикува обновен план за привеждане на браузъра Firefox към многопроцесна архитектура, която ще подобри значително скоростта и сигурността на приложението.

При новата архитектура, обработката на съдържанието и на интерфейса ще бъдат разделени в различни процеси. Предварителните изпитания на мултипроцесния режим сред избрани потребители са преминали успешно. Ако не възникнат непредвидени проблеми, Mozilla ще активира режима за всички потребители с версия Firefox 51, която по план трябва да излезе на 24 януари.

Изключение ще бъде направено само за конфигурации, при които се срещат допълнения, отбелязани като несъвместими с многопроцесната архитектура, уточняват от разработчика на Firefox.

Версия Firefox 48 с многопроцесен режим беше предложена на 1% от потребителите (по-късно разширен до 50%), които не използват допълнения и инструменти за хора с ограничени възможности. С излизане на Firefox 49 тестването обхвана и потребители с ограничен списък от допълнения, проверени за съвместимост с многопроцесния режим.

Във Firefox 50 новият режим беше включен и за конфигурации, които използват всички проверени разширения. В очаквания Firefox 51 към белия списък на допълненията ще бъде приложен и черен списък с явно несъвместими разширения.

Многопроцесният режим подобрява сигурността, повишава отзивчивостта на интерфейса и забележимо ускорява работата на браузъра на многоядрени системи, благодарение на паралелното изпълнение на неблокиращи се една друга операции.

Тестовете на Mozilla с многоядрени системи показват увеличение на отзивчивостта на интерфейса с 400% и ускоряване на зареждането на уеб страници със 700%. Компанията продължава да развива възможностите на новия многопроцесeн режим.

Коментари по темата: „Firefox минава на многопроцесна архитектура”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Интересни ще са бенчмарк тестовете срещу Хром.

  2. Той

    about:config.Извинявам се за грешката.

  3. Той

    Минах от Firefox на Firefox Beta на смартфона. Разликата е осезаема. Бетата е доста по-бърза, въпреки че не виждам опция browser.tabs.remote.autostart в about:cache.

Коментар