Челен опит: Как една развита държава пазарува ИТ

С около 45% отстъпка ще купува компютри публичният сектор в Англия в резултат на сделка с ИТ доставчиците. Посредник в операцията е изпълнителната агенция към правителството OGCbuying.solutions, която провежда електронни търгове за доставка на техника и услуги за нуждите на ведомства, здравни и социални служби, образователни институции и др.

Сделките с клиент като държавата са от особен интерес за ИТ доставчиците. Смята се, че това е сигурен и платежоспособен клиент и неслучайно целият бизнес на някои компании е свързан именно с продажби на техника и услуги на държавата.
И докато у нас държавните търгове са обект на непрекъснати скандали, породени от съмнения за корупция, завишени цени и т.н., публичният сектор в една развита страна като Англия изглежда в позицията на привилегирован, ценово-чувствителен клиент. Още повече, че факторът мащаб на покупките не влияе върху цената на продуктите – постигнатите отстъпки не са обвързани с обем на доставките, според информация от агенцията.
Лаптопи за 430 лири (1247 лева) и настолни компютри за 280 лири (812 лева) ще купуват държавните институции в Англия. Това е почти два пъти по-евтино от нормалните пазарни цени за нови компютри на Острова. Агенцията OGCbuying.solutions е провела електронно запитване сред ИТ доставчиците за цени на десктопи, лаптопи и монитори срещу зададени спецификации. Резултатът е над 45% по-ниски цени.
Въпросните спецификации на техниката са подготвени така, че новозакупените компютри да могат да работят с настоящите софтуерни приложения и следващите им версии, казват от агенцията. Компаниите, ангажирани в сделката, ще трябва да актуализират своите оферти на всеки три месеца, за да бъдат осигурени на клиента най-конкурентните продукти и цени към момента. Възможност да пазаруват на тези цени ще имат всички потребители от публичния сектор в Англия – правителствени структури, здравеопазване, образование, социални служби и др. 
Последният електронен търг за доставка на компютри за нуждите на публичния сектор е част от серия подобни активности на OGCbuying.solutions. По-рано тази година агенцията успя да спести около 2,7 милиона лири на дузина организации при покупка на хардуер. Аукционът, продължил над 7 часа, постигна 41% намаление на цените след 400 предложения от няколко ИТ доставчици.
OGCbuying.solutions, която е изпълнителна агенция на службата за правителствена търговия към държавната хазна, предлага на клиентите си над 500 хиляди продукта и услуги. Нейните експерти работят съвместно с организациите от публичния сектор, които са купувачи в т.нар. Големи сделки (Great Deals) с доставчиците, по изготвяне на спецификациите за ИТ търговете. На клиентите се осигуряват и възможно най-изгодните финансово ъпгрейди на техниката.   

Коментар