Microsoft с най-голям шанс първа да достигне $1 трлн.

След като преди три години Сатя Наделя оглави Microsoft, акциите на компанията поскъпнаха с 50%

След като преди три години Сатя Наделя оглави Microsoft, акциите на компанията поскъпнаха с 50%

Microsoft може да стане първата компания с цена от 1 трилион долара, макар че в момента заема трето място по този показател, смята водещ анализатор.

Според публикация на Майкъл Марковски в Equities.com, дигитални компании като Microsoft са по-мащабируеми и могат да привлекат повече клиенти, отколкото хардуерно-ориентирани играчи на пазара като Apple. Освен това те са способни в по-голяма степен да увеличават своята рентабилност и паричните си потоци.

На Microsoft може да помогне и скорошната покупка на деловата социална мрежа LinkedIn за сумата от 26 млрд. долара. При тази сделка Microsoft фактически плати само по 60 долара за всеки член на LinkedIn, стремящ се да стане професионалист с високоплатена работа, а не за обикновен потребител на социална мрежа. За сравнение, стойността на Facebook за един потребител е 218 долара.

Близо до целта от 1 трлн. долара беше и Apple, чиято пазарна капитализация достигна 775 млрд. долара през февруари 2015 г. Оттогава насам обаче котировките на компанията падат, заради липсата на хитови продукти. В момента Apple продължава да бъде най-скъпата компания с цена от 617 млрд. долара.

На второ място е холдингът на Google – Alphabet – с пазарна капитализация 548 млрд. долара. Microsoft e трета с борсова цена от 492 млрд. долара. Интернет гигантите Amazon и Facebook струват съответно 359 и 333 млрд. долара.

Майкъл Марковски смята, че единствено Alphabet може да съперничи на Microsoft по пътя към целта от 1 трилион долара. Както и Microsoft, създаденият от Google холдинг има двойно по-голям паричен поток от Amazon и Facebook.

След като преди три години Сатя Наделя оглави Microsoft, акциите на компанията поскъпнаха с 50%. Майкъл Марковски вярва, че компанията може да поскъпне двойно, но това няма да се случи без сериозни промени. Какви точно трябва да бъдат промените Марковски не уточнява.

Коментари по темата: „Microsoft с най-голям шанс първа да достигне $1 трлн.”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Май някой иска да продава акции на ms и сега манипулира пазара чрез “анализи” 😀

  2. Anonymous

    Според публикация на Майкъл Марковски в Equities.com

    Който спонсорира изследването получава гладещи егото резултати.

Коментар