Пазарът на домашна аудиотехника е във възход

Централна роля при акустичните системи през 2016 г. изиграха устройства от рода на Amazon Echo

Централна роля при акустичните системи през 2016 г. изиграха устройства от рода на Amazon Echo

Търсенето на домашна аудиотехника продължава да расте по целия свят, сочи доклад на Futuresource Consulting. Според анализаторите, именно домашната аудитeхника е най-динамичният сегмент в потребителската електроника като цяло.

През настоящата година се очаква да бъдат продадени 102 млн. домашни аудиоустройства на обща стойност близо 11 млрд. долара. Рекордно високите резултати се дължат на продажбите на аудиосистеми от типа SoundBar, Bluetooth колонки и смарт говорители Echo с гласов помощник Alexa, пише RetailTimes.co.uk, позовавайки се на данни от Futuresource Consulting.

Централна роля през 2016 г. са изиграли акустичните системи с т.нар. виртуални персонални помощници (VPA), каквито са умната колонка Amazon Echo и моделът Google Home. Анализаторите очакват стремителен ръст именно в тази категория устройства.

Пазарът се движи от нарастващия интерес на потребителите към стрийминг услуги и възпроизвеждане на музика от смартфони с помощта на безжични аудио продукти. Наблюдава се началото на пазарна трансформация, при която гласовото взаимодействие ще постави аудио индустрията в центъра на революцията на умния дом, коментира Futuresource Consulting.

Катализатор на пазара за умна акустика ще се окаже партньорството на Microsoft с производителя на аудиоeлектроника Harman, който е в процес на поглъщане от Samsung. Наскоро Harman обяви портативна аудиосистема с поддръжка на гласов асистент Microsoft Cortana. Очаква се устройството да излезе на пазара през 2017 г.

С покупката на Harman, корейският гигант Samsung ще засили значително присъствието си на пазара за домашна аудиотехника. Няма да е изненада, ако през първата половина на 2017 г. в сегмента на VPA устройствата навлезе и Apple.

Въпреки високия интерес към VPA, над 80% от пазара на безжични колонки държат Bluetooth говорителите. Благодарение на достъпните си цени, те се радват на голяма популярност в развиващите се страни.

Наблюдава се също възходяща тенденция при аудиосистемите от типа SoundBar. Според прогнозата на Futuresource Consulting, през 2016 г. продажбите на тези устройства ще нараснат с 15% до 16 млн. броя.

Коментар