Канада обяви 50 Mbps интернет за базова услуга

Около 82% от жителите на Канада имат достъп до широколентов интернет със скорост на даунлоуд 50 мегабита в секунда (Mbps). Северноамериканската страна превъзхожда по този показател много други държави, но правителството иска повече.

Наскоро Комисията по радио, телевизия и телекомуникации (CRTC) обяви достъпа до бърз интернет за базова услуга за жителите на Канада. Правителството ще задели 565 млн. долара за постигане на тази цел в рамките на пет години, съобщи правителственият сайт.

CRTC ще работи за това всички жители на страната да получат достъп до широколентов интернет със скорост на даунлоуд не по-малка от 50 Mbps, а на ъплоуд – не по-малко 10 Mbps. Освен това Комисията планира да обезпечи с бърз мобилен достъп домовете, компаниите и пътищата на Канада.

Бюджетът по проекта ще се изразходва за развитие на инфраструктурата в регионите, които не отговарят на правителствените критерии за достъп до интернет.

Достъпът до широколентов интернет е жизнено необходим и се явява базова телекомуникационна услуга за всички канадци, коментира Жан-Пиер Блез, ръководител на CRTC. Независимо къде живее или работи, всеки канадец се нуждае от качествен кабелен и мобилен интернет, допълва той, наблягайки преди всичко на селските и отдалечени райони.

Коментари по темата: „Канада обяви 50 Mbps интернет за базова услуга”

добавете коментар...

  1. Пешо

    Тая секция е хванала паяжина.

Коментар