Сертифицираха системата за онлайн покупка на жп билети

Всички жп гари у нас вече ползват онлайн система за покупка на билети

Всички жп гари у нас вече ползват онлайн система за покупка на билети

Българският институт по метрология сертифицира Централизираната система за издаване на билети и резервации в реално време за ползване на услугите на „БДЖ Пътнически превози” ЕООД.

Системата, разработена от „Информационно обслужване” АД, се ползва от всички жп гари и бюра в страната и обслужва всички жп дестинации в България. Чрез нея пътуващите могат да купуват билети и от кондуктора във влака. Услугата е достъпна чрез интернет от всяка точка в света.

Платформата дава възможност за контрол от страна на кондуктора във влака. В случай на нередовен пътник, чрез нея се издава не само билет за нередовен пътник, но и глоба, спрямо тарифите на Националния железопътен превозвач.

Валидирането на билетите позволява на Звеното за вътрешен контрол на БДЖ „Пътнически превози” да подобри контрола над изпълнението на служебните задължения на кондукторите. Всяко действие на служителите, които работят с тази система, се записва и може да бъде проследено, поясниха от Информационно обслужване.

Централизираната платформа замества досегашната система за билетоиздаване, която повече от 20 години не е модернизирана. Системата обхваща цялостната дейност на БДЖ „Пътнически превози” – разписания, композиране на влакове, маршрутизация, тарифиране, контрол, отчитане на приходите от пътници спрямо счетоводни, маркетингови и статистически данни в реално време.

„Информационно обслужване” АД допълнително реализира и интеграция на автоматично въвеждане на данните от Графика за движение на влаковете в реално време. Това ще улесни и подобри значително работата на системата и ще елиминира необходимостта от ръчно управление от страна на служителите на БДЖ „Пътнически превози”.

Проектът за въвеждане на Централизирана система за онлайн покупка и резервация на билети беше представен за първи път в края на 2013 г. В средата на тази година, по време на официалното откриване на жп отсечките Димитровград – Симеоновград, Любимец – гръцка граница беше направена първата демонстрация за покупка на билет във влак.

Коментари по темата: „Сертифицираха системата за онлайн покупка на жп билети”

добавете коментар...

  1. В. Колев

    М.Иванов, да не би да ти е необходима Windows ОС да резервираш билет? Не ти трябва да инвестираш млн. лв в някакви си лицензи. Под DOS доста бързо работи системата – имах честта да се “докосна” до системата им 🙂 Много по-устойчива е на крашове от колкото да зареждаш графични ОС.

  2. М.Иванов

    То една система да ти падне шаката. Само пет влака на кръст включва, и с безумен средновековен изглед на интерфейса, ама то какво да се чуди човек, като на гишетата за билети работят още под DOS.

Коментар