Робот с човек в него ни приближава до света на Аватар

Корейски инженери създадоха управляван от човек робот, който ни приближава до света на технологичните чудеса от филма Аватар. Машината вече има цена и тя възлиза на над 8 млн. долара.

Method-2 е дело на компанията Hankook Mirae Technology, а публикация за иновативната разработка излезе в phys.org. Роботът се придвижва като хората – с помощта на крака – и се управлява от човек, който се намира вътре в него.

Машината тежи около 1,5 тона и е висока почти 4 метра, така че със сигурност ще разтърсва земята, когато се движи. Има два крака и две ръце, всяка от които тежи по 130 килограма. Водачът на машината прави движения с крайниците, които се имитират от робота.

В последните две години разработчикът е похарчил около 200 млн. долара за създаване на робота. В проекта са ангажирани 30 инженери, както и изявения специалист по визуални ефекти Витали Булгаров, който участва в създаването на роботи за филмите Трансформърс, Робокоп и Терминатор.

Шефът на корейската компания Янг Джин-Хо от дете си е мечтаел да създаде собствен робот. Сега той е щастлив със своето творение, което доскоро е било възможно само във филмите и комиксите.

Мисията на Method-2 е да помага на хората в опасни ситуации, при които им е необходима защита. В бъдеще подобни роботи могат да имат различни размери и да намерят приложение в производството, при товарене и разтоварване, както и във военни операции. Вече има запитвания за робота от индустрията, твърдят от корейската компания.

В момента Method-2 прохожда, като все още не е завършен. Той е само на една година и прави първите си бебешки стъпки, казва Янг Джин-Хо. Инженерите работят за подобряване на системите на робота, вкл. баланса. До няколко години машината ще може да се придвижва напълно свободно, уверяват разработчиците.

Method-2 се очаква да излезе на пазара в края на 2017 г., като цената му ще бъда доста висока – около 8,3 милиона долара. Витали Булгаров написа на своята страница във Facebook, че всичко, научено покрай създаването на този робот, може да се приложи за решаване на реални проблеми.

Коментари по темата: „Робот с човек в него ни приближава до света на Аватар”

добавете коментар...

  1. физик

    Поздравления към екипа на technews.bg! Наблюдавам, че вече в статиите слагате линкове към оригиналните статии 🙂 Това е нещо много положително и показва възходящо развитие. Дано тази практика да продължи – ще бъде свидетелство за висококачествена журналистика.

  2. Симо

    закъсняхте с над една седмица с тази новина 🙂

Коментар