Технология на Microsoft открива изгубени предмети

Microsoft може да ни спести времето за търсене на изгубени предмети
(снимка: Microsoft)

Microsoft е подала патентна заявка за технология, която ще ни помогне в намирането на изгубени вещи, стана ясно в последните дни на миналата година.

Описаната технология е способна да проследява местоположението на различни обекти в пространството, като използва допълнена реалност (AR), съобщи CNET. Ако човек забрави къде е оставил една или друг вещ, технологията ще му подскаже къде е тя.

Допълнената реалност (augmented reality) съчетава реалния и виртуалния свят в потребителско изживяване от рода на играта Pokemon Go. Подобна технология предвещава бъдеще, в което виртуални помощници като Cortana, Siri или Alexa ще ни информират къде са ни обувките или, че са ни свършили яйцата.

Едно от предизвикателствата пред AR е, че системата трябва да следи не само потребителя, но също така и други обекти в неговото обкръжението. Патентът на Microsoft описва технология, която ще направи точно това. Иновацията ще пасне добре на платформата за добавена реалност HoloLens, развивана от Microsoft.

Човек може да загуби страшно много време в търсене на изгубени предмети, било то ключове за колата, портфейли или мобилни устройства, се казва в патентната заявка. По същия начин, когато забравим, че млякото в хладилника е на привършване, ще ни се наложи допълнителна разходка до магазина.

Дори изгубеният предмет да се намира извън зоната на видимост, технологията на Microsoft ще показва на прозрачен екран вероятното местонахождение. Нещо повече, технологията ще сортира предметите по степен на важност и сама ще отделя вещите, които счита за най-значими. Предполага се, че подобна функция ще използва изкуствен интелект.

Бъдещото устройство ще бъде многофункционално. То ще може да следи продуките в хладилника и да напомня на потребителя какво трябва да купи, когато е в магазина.

Microsoft прогнозира, че през 2020 г. ще бъдат продадени 80 милиона AR устройства. Това означава, че технологията за проследяване на изгубени вещи, която ще работи именно с устройства за допълнена реалност, има огромен потенциал.

Коментар