Гласовият помощник Alexa вече разбира контекста

Способност за разбиране на контекста прави гласовия асистент Alexa, вграден в смарт колонката Echo, по-полезен събеседник

Способност за разбиране на контекста прави гласовия асистент Alexa, вграден в смарт колонката Echo, по-полезен събеседник

Онлайн гигантът Amazon обучи своя гласов помощник Alexa да разбира контекста на въпросите, задавани към него – възможност, която го доближава до конкурента Google Home.

Досега Alexa се справяше чудесно с управлението на смарт устройствата в дома, но не така стояха нещата, когато софтуерът трябваше да отговаря на множество въпроси, отбелязва androidpolice.com. Новата актуализация на Alexa подобрява възможностите му именно в това направление.

В частност, гласовият помощник е придобил способност да отчита контекста на предишния въпрос при формулиране на отговора на следващия. Така например, Alexa ще отговори правилно, ако го попитате последователно кой е президентът и на колко години е.

Гласовият помощник на Amazon ще се справи и с по-дълги разговори по дадена тема, но не не и по всички теми. Изглежда, че софтуерът вече е способен да помни доста добре разговорите за конкретен човек.

Въпреки, че новата функционалност е сериозно подобрение за Alexa, все още Google Home е значително по-добър в разбирането на контекста, а освен това може да ползва много повече данни, благодарение на Google’s Knowledge Graph.

Коментар