Volvo създава софтуерна компания

Ян Карлсън, изпълнителен директор на Autoliv, и Хакан Самюлсън, изпълнителен директор на Volvo Cars, се споразумяха за създаване на съвместна компания Zenuity

Ян Карлсън (вляво), изпълнителен директор на Autoliv, и Хакан Самуилсън, изпълнителен директор на Volvo Cars, се споразумяха за създаване на съвместна компания Zenuity

Новосъздадена компания Zenuity ще разработва софтуер за автономно шофиране и системи за асистирано управление. Зад нея стоят Volvo Cars и производителят на системи за автомобилна сигурност Autoliv.

За първи път производител на премиум автомобили обединява сили с компания производител на компоненти за безопасност в разработката на модерни системи за автономно шофиране (ADAS) и технологии за автономно управление (AD), подчертаха от Volvo.

Като част от споразумението, Autoliv ще инвестира над 100 млн. евро, а Volvo ще допринесе с интелектуална собственост и човешки ресурси, но без финансово участие. Собствеността на компанията ще бъде разделена 50/50 между Volvo и Autoliv.

Във фирмата със седалище Гьотеборг, Швеция и представителства в Мюнхен, Германия и Детройт, САЩ първоначално ще работят около 200 души от екипите на Volvo и Autoliv, като се очаква в дългосрочен план служителите да се увеличат до 600.

По план, Zenuity трябва да стартира дейността си през първата половина на 2017 г. Очаква се новата компания да представи първите си продукти за подпомагане на шофьорите през 2019 г., а след това и цялостен технологичен пакет за автономно управление.

Autoliv ще бъде изключителен доставчик и разпространител на продуктите на Zenuity, a Volvo ще ги получава директно от новата компания. Zenuity ще се управлява от борд на директорите и ще функционира независимо в рамките на собствените си представителства.

Коментар