Четирикратен ръст на зомби РС-тата

Над четири пъти е нараснал броят на зомбираните компютри през летните месеци, сочат данните на Shadowserver Foundation. Ако в началото на периода малко повече от 100 хиляди РС-та са били впрегнати в бот мрежи, то към края на август броят им достига 450 000.
Тенденцията на растеж се наблюдава по целия свят, констатира Shadowserver Foundation, която следи активността на бот мрежите. Рязкото увеличение на зомбитата се обяснява с масираните хакерски атаки, чрез които зловреден код е внедрен в легални сайтове. При посещение на инфектирани сайтове, компютрите на потребителите се заразяват с троянци, шпионски модули и други вредоносни програми.
Същевременно, намалява броят на командните центрове, от които се управляват бот мрежите. Това еднозначно показва, че кибер престъпниците групират своите ресурси, заключава Shadowserver Foundation.
Мрежите от зомбирани компютри се използват основно за разпращане на спам и организиране на DoS атаки. Повечето зомбирани РС-та работят под управление на операционната система Windows, което е разбираемо, предвид факта, че тя е и най-разпространената в света.
Макар и да показват стремителен ръст в бот мрежите, данните на Shadowserver Foundation бледнеят пред неотдавна изнесена статистика, съгласно която броят на зомбираните компютри в света е 10 милиона. Проучването на Commtouch от второто тримесечие на годината посочи Турция и Бразилия като страните с най-голям процент на зомби РС-та.

Коментар