Здравето и работата са несъвместими

Изследване доказва отрицателното въздействие на работата върху здравето. Япония води негативната класация, направена от Международната агенция за кадри Kelly Services, която е анкетирала 115 000 души в 33 държави по света.
След Япония се нареждат Канада, Украйна, Финландия и Хонконг и на седмо място Русия като страни с най-висока степен на отрицателно влияние на труда върху човека. Около 20% от запитаните в цял свят смятат, че трудовата им активност вреди на тяхното здраве.
"Като се вземе предвид, че хората прекарват на работа основната част от времето си, ръководителите трябва да отделят особено внимание на въпроса за запазване на разумния баланс между професионалната заетост и здравето на персонала", коментира Галина Ширинова, директор по персонала в Kelly Services CIS, пред cnews.ru.
Участниците в анкетата също смятат, че работодателят трябва да се грижи за здравето им. Трудещите се посочват като най-сериозни фактори с отрицателно въздействие над здравето недостатъчната физическа активност, "злепоставянето" от страна на колегите и извънредната работа.
Като фактори с положителен ефект върху здравето участвалите в анкетата са определили намаляването на броя на стресовите ситуации в работата, гъвкавият график, занятията в спортната зала и платената медицинска застраховка.
87% от участвалите държат отговорни работодателите за здравословното и физическото си състояние. Други 47 на сто чувстват вина, когато им се налага да отсъстват от работа, заради болест. 32% пък отбелязват, че работата се явява причина за боледуване или за лошо самочувствие.
За една четвърт от анкетираните стресът от работата се отразява зле на съня им, а 11 на сто си признават, че прибягват до симулации на болест, за да не ходят на работа.
За последната година, половината от анкетираните са взимали болничен. Жените по-често са ползвали болнични (58%), отколкото мъжете (42%). От болести се оплакват 77% от запитаните.

Коментар