Предлагат “харта” за правата на геймърите

Компанията Stardock публикува документ, който тя нарича „Харта за правата на геймърите”. Списъкът всъщност се явява призив към индустрията на игрите да се съобразява с интересите на своите клиенти.

Документът съдържа 10 специфични права, които Stardock в качеството си на независим разработчик и издател на игри се задължава да спазва. Компанията се надява нейните конкуренти да подпишат “хартата”.

Геймърската индустрия трябва да се ръководи от здрав разум, като утвърди стандарти, които да поощрят купуването на нейните продукти, смята генералният директор на Stardock Брад Уордъл.

Документът настоява потребителите да имат право на пълно възстановяване на похарчената от тях сума за дадена игра, ако компютърът им не съответства на нейните изисквания. Според Брад Уордъл, не всички геймъри са запознати със специфичните термини в минималните системни изисквания, посочени на обложката на диска с играта.

Списъкът на Stardock предвижда също право на потребителите да придобиват напълно завършен продукт и да могат да свалят новите версии на игрите, които по-рано са закупили. Уордъл упреква издателите на игри, че пускат на пазара незавършени продукти и не осигуряват необходимата поддръжка.

Издателите не бива да възприемат геймърите като потенциални пирати, настоява още Stardock. Играта трябва да остава напълно функционална и когато оригиналният диск не е в оптичното устройство.

Спазването на списъка с правила от геймърската индустрия ще доведе до увеличение на продажбите, тъй като потребителите ще вярват повече в качеството на игрите за РС, убеден е авторът на документа.

За да демонстрира своя ангажимент към предлаганите правила, Stardock обяви, че купувачите на нейната игра “The Political Machine” могат да я върнат в магазина и да си получат обратно парите, ако компютрите им не отговорят на изискванията за пълноценен гейминг.

Коментар