Властите в САЩ подгониха D-Link

Производителите на мрежов хардуер са поставени под натиск от властите в САЩ да подобрят сигурността на своите продукти

Производителите на мрежов хардуер са поставени под натиск от властите в САЩ да подобрят сигурността на своите продукти

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) даде не съд тайванския производител D-Link с обвинение, че мрежовите продукти на компанията не са достатъчно добре защитени от хакери.

Според Комисията, D-Link не е предприела необходимите мерки, за да защити своите маршрутизатори и IP камери от хакерски инвазии, предаде РойтерсИскът на FTC е част от по-мащабна кампания, насочена към повишаване на сигурността на устройствата, свързвани към интернет, вкл. рутери, уебкамери, цифрови видеорекордери и други широко използвани потребителски продукти.

Опасенията за сигурността на свързаните устройства, наричани понякога интернет на нещата (IoT), се засилиха през миналата година, след като група хакери използва армия от компрометирани устройства, за да извърши поредица от мощни атаки, които спряха достъпа до някои от най-големите уебсайтове.

Според експерти по сигурността, тези атаки са резултат от небрежното отношение към сигурността в голям брой IoT устройства от десетки производители. Те призовават индустрията да вземе мерки за по-добро подсигуряване на оборудването и за отстраняване на лесните за експлоатиране уязвимости, като например използването на пароли по подразбиране, които дават на хакерите ключа за отдалечен достъп до устройствата през интернет.

FTC поиска от окръжния съд за северния район на Калифорния да застави D-Link да подобри своите практики за сигурност и да плати съдебните разходи на Комисията. Още през 2015 г. бяха публикувани насоки за подсигуряване на IoT устройствата, припомнят анализаторите.

Очаква се действията на Федералната търговска комисия да принудят производителите на IoT устройства да подобрят сигурността на своите продукти, отбелязва Ройтерс.

Коментар