„Алекса, поръчай пица”… и получавате ястието у дома

Поръчката на храна става още по-лесна и удобна с клауд-услугата Alexa и устройство от рода на Amazon Echo (снимка: CNET)

Поръчката на храна става още по-лесна с клауд-услугата Alexa и устройство от рода на Amazon Echo (снимка: CNET)

Гласовите помощници с възможности на изкуствен интелект ни пренасят в нов свят, в който услугите стават достъпни по много по-лесен и удобен начин. Alexa на онлайн гиганта Amazon е пример за настъпващата нова ера на взаимодействие на човека с технологиите.

Американската компания обяви тази седмица, че всички членове на нейната Prime програма вече могат да си поръчват храна от ресторанта чрез Alexa-съвместими устройства като Amazon Echo и Echo Dot. В частност, обновеният софтуер Alexa позволява на клиентите на онлайн гиганта да поръчат повторно дадено ястие от всяко заведение, достъпно в услугата Amazon Restaurants,  в 20 градове на САЩ.

Потребителят просто трябва да каже на гласовия помощник: „Алекса, поръчай от Амазон ресторанти”, за да получи ястието, което е поръчвал преди това, в своя дом, с безплатна доставка в рамките на един час, съобщи Amazon.

Нещо повече, Alexa може да обработва интелигентно заявките за определени храни и ресторанти, като проследява историята на поръчките на потребителя. Така например, при заявка от рода на „Алекса, поръчай суши от Амазон ресторанти”, гласовият асистент ще изброи опциите, достъпни за повторна поръчка, а избраното ястие ще бъде насочено за доставка до адреса по подразбиране на клиента.

След като получат поръчката, партньорите на Amazon доставят храната на клиента в рамките на един час. Услугата Amazon Restaurants е напълно прозрачна за клиентите – няма уловки в менютата и скрити такси, като освен това доставката е безплатна за членовете на програмата Prime.

Ако клиентът установи, че някое ястие от Amazon Restaurants има по-висока цена от нормалната в текущото онлайн меню на ресторанта в рамките на 24 часа след поръчката, Amazon ще възстанови разликата в цената, гарантират от компанията.

Клиентите на услугата могат да поръчват също храна, като ползват мобилно приложение на Amazon, както и да проследяват изпълнението на поръчката онлайн, в реално време.

Виртуалният помощник Alexa представлява клауд-базирана гласова услуга, която работи с устройства като Amazon Echo, Echo Dot, Amazon Tap и др. Тя може да се ползва в най-различни сценарии, като просто й се задават гласови команди – например да пуска музика, да чете новини, да управлява умния дом, да разкаже шега и много други.

Целта на подобни технологии, развивани също от Google, Microsoft и други компании, е да направят живота ни по-лесен чрез управление с глас. Alexa живее в облака и постоянно се усъвършенства, става по-умна. Колкото повече говорите с нея, толкова по-адекватно обслужване ще получите.

Коментар