Audi и Nvidia създават кола с изкуствен интелект

Две водещи в своите индустрии компании – Audi и Nvidia – обявиха на CES 2017 в Лас Вегас, че работят съвместно по създаване на автомобил с изкуствен интелект, който се очаква на пътя през 2020 г.

В колите на Audi ще бъде вграден истински суперкомпютър Drive PX 2, създаден от графичната компания Nvidia. Системата обединява два процесора Tegra и два графични чипа от ново поколение на база архитектура Pascal.

Автомобилният компютър е способен да изпълнява до 24 трилиона операции за “дълбоко обучение” в секунда – това са специализирани команди, които ускоряват математическите обработки при работата на мрежи за т.нар. дълбоко обучение.

Audi и Nvidia показаха на изложението CES 2017 самоуправляем концептуален автомобил, създаден на базата на модела Audi Q7. Системите в колата могат да възприемат и анализират околната обстановка, за да осигурят безопасно движение.

Способността за дълбоко обучение на Drive PX 2 позволява на автомобила да се справя с проблеми като странични предмети на пътя, разсеяност на шофьора и пътни ремонти.

Nvidia демонстрира също собствен прототип на автомобил със система за самоуправление. Машината с кодово име BB8 се справя завидно добре на пътя, без намесата на водач, както личи от публикуваното в YouTube видео.

Коментари по темата: „Audi и Nvidia създават кола с изкуствен интелект”

добавете коментар...

  1. Той

    Един ден ще направят автомобил, подобен на говорещия на Инспектор Гаджет. 🙂 Сега е шега, но ще видим след време.

Коментар