Technics с изумителен грамофон за Hi-Fi ценители

Grand Class SL-1200GR възпроизвежда богата, чиста и енергична аналогова музика

Grand Class SL-1200GR възпроизвежда богата, чиста и енергична аналогова музика

Technics обяви нов грамофон с директно задвижване – Grand Class SL-1200GR, който наследява технологиите на водещия SL-1200G. Моделът слива традиционните аналогови технологии с модерните цифрови решения.

SL-1200G излезе през 2016 г. и буквално разтърси пазара на Hi-Fi техника, като се превърна в еталон за грамофоните с директно задвижване. При създаването на SL-1200GR са използвани преработени компоненти от SL-1200G, като електромотора за директно задвижване без желязна сърцевина, високопрецизния контролер за управление на електромотора, диска с висока твърдост и високочувствителното рамо.

Тези подобрения гарантират, че аудиофилите, които ползват SL-1200GR, ще могат да се насладят напълно на богат, чист и енергичен аналогов звук от грамофонните плочи, подчертават от Technics.

За разлика от грамофоните с ремъчно задвижване и други подобни системи, при грамофона с директно задвижване електромоторът се върти с ниска скорост и директно задвижва диска. Тази концепция притежава редица предимства, например почти пълно елиминиране на влошаването на отношението сигнал/шум от вибрациите на електромотора и механизмите за намаляване на скоростта, както и голяма надеждност за дълъг период от време, благодарение на отпадането на необходимостта от смяна на части.

През 2016 г. Technics разработи електромотор за директно задвижване с двоен ротор, повърхностен монтаж и без желязна сърцевина. Чрез разположението на магнитите на ротора от двете страни ефективно се елиминира неравномерното въртене на електромотора, което беше специфичен проблем при системите с директно задвижване.

Този електромотор е използван при модела SL-1200G, който получи много висока оценка от Hi-Fi пазара. При SL-1200GR е използвана същата конструктивна философия, като новоразработеният електромотор е с единичен ротор, повърхностен монтаж и без желязна сърцевина.

Управляващият контролер на електромотора на SL-1200GR, който контролира прецизността на въртене, е разработен по най-нова технология, заимствана от Blu-ray устройствата, точно както и при SL-1200G. В допълнение към това, електронната схема е специално настроена и оптимизирана спрямо характеристиките на новия електромотор на SL-1200GR за постигане на максимална прецизност.

Дискът на грамофона се характеризира с висока устойчивост и ефективно поглъщане на вибрациите, което е постигнато чрез използване на двуслойна конструкция с поглъщащо гумено покритие, нанесено върху цялата задна повърхност на летия алуминиев диск. Така ефективно се елиминират нежеланите резонанси, с което се осигурява прецизно въртене на грамофонната плоча, респективно възпроизвеждане на чист звук.

За увеличаване на инерционната маса и намаляване на вибрациите, формата на отлятата алуминиева част на диска е специално оптимизирана чрез симулации. С теглото си от 2,5 кг (включително гуменото покритие), дискът на SL-1200GR е с 0,8 кг по-тежък от диска на предишния модел SL-1200MK5. Също така, задната повърхност на диска е подсилена чрез оребряване за по-висока устойчивост. Увеличаването на контактната повърхност с гуменото покритие подобрява характеристиките на поглъщане, които са над два пъти по-добри от тези при SL-1200MK5.

Рамото на SL-1200GR има високопрецизна конструкция на закрепване с карданно окачване, както при SL-1200G. Рамото се характеризира с висока чувствителност към движението от 5 мг или по-малко, постигната благодарение на ръчното сглобяване и регулиране, извършени от японски специалисти. По този начин рамото прецизно следва браздата на грамофонната плоча.

Под рамото са разположени позлатени куплунзи за грамофонния аудио изход и за заземяване, които позволяват свързване на различни видове кабели. Също така, металната екранировка вътре в корпуса спомага за намаляване на смущенията от външните шумове.

SL-1200GR се характеризира с висока устойчивост, благодарение на корпуса с двуслойна конструкция от BMC (Bulk Moulding Compound) материал и лято алуминиево шаси. Както при SL-1200G, за изработването на изолаторите, поддържащи корпуса на SL-1200GR, е използван специален силиконово-гумен материал, който се отличава с много висока степен на поглъщане на вибрациите и същевременно с висока устойчивост и надеждност.

Вибрациите в хоризонтална посока се поглъщат от цилиндрични тръби с микроклетъчна полимерна структура. Въпреки че са изработени с технологии, заимствани от SL-1200G, изолаторите са специално адаптирани към специфичните характеристики на SL-1200GR.

Technics SL-1200GR, представен на CES 2017, има размери 453x173x372 мм и тежи около 11,2 кг. Японската копмпания все още не е обявила цената на грамофона.

Коментари по темата: „Technics с изумителен грамофон за Hi-Fi ценители”

добавете коментар...

  1. пешо

    това е едно носталгично намигване към миналото. ще го купуват предимно хора, които помнят лекото пукане на грамофонните плочи, мекият им и истински звук…
    е, и някои “новопокръстени” от следващите поколения… които не знаят какво да правят с парите (на родителите) си.

  2. МК

    Само че струва повече от Голфа на чалгаджиите..

  3. :о)

    Щом има търсене, значи има и предлагане 🙂

    Утре може да изобретят чисто ново УКВ радио, после Телеграф и накрая една готина нова лъскава Парна Машина…смисъл никакъв, ама нали са нови и лъскави 🙂

  4. Anonymous

    Инфантилните маниаци никога няма да свършат, но и те не могат да променят факта, че тази играчка излиза на пазара поне 30 години след времето си. А и дори преди 30 години пак имаше значително по-добри шасита… Това с нищо не блестящо устройство служи най-вече за изтръскване на джобовете на хипстърчетата, дето искат да оригиналничат.

Коментар