Режат парите на Тим Кук след слабите резултати

Доходите на Тим Кук започват да намаляват, в резултат на неизпълението на плана за продажби на Apple

Доходите на Тим Кук започват да намаляват, в резултат на неизпълнение на плана за продажби на Apple

Влошените финансови резултати на Apple ще се отразят сериозно на възнагражденията на топ мениджърите на компанията, в частност на CEO-то Тим Кук.

Неизпълнението на плана за продажби ще коства около 1,5 милиона долара на Тим Кук за изтеклата 2016 година. Според публикация на Уол Стрийт Джърнъл, шефът на Apple ще получи възнаграждение в размер на 8,75 млн. долара, в сравнение с 10,28 млн. долара през 2015 г.

Орязването на парите на Тим Кук е продиктувано от по-ниската от очакваната печалба на Apple и неизпълнението на набелязания план за продажби на смартфони и други продукти на компанията.

През миналата година Apple отчете приходи в размер на 215,6 млрд. долара, което е с 3,7% по-малко от планираните 223,6 млрд. долара и със 7,7% под резултата от 2015 г. Оперативната печалба на компанията пък намаля с 15,7% през годината.

Близо две трети (63%) от приходите на Apple идват от продажбите на iPhone. В три последователни тримесечия обаче продажбите на смартфона бележат спад. През четвъртото тримесечие на годината Apple реализира на пазара 45,5 милиона устройства, или с 2,5 млн. по-малко, отколкото през същия период на 2015 г.

Но не само Тим Кук ще загуби част от заплатата и премията си. Заради влошените резултати на Apple през последната година, ще бъдат редуцирани възнагражденията и на други топ шефове в ИТ гиганта.

Коментари по темата: „Режат парите на Тим Кук след слабите резултати”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  Шефовете в Apple далеч не са от най-високо платените за съответните заемани позиции. А, ако се разглеждат спрямо приходите и печалбите на компанията, са сред най-ниско платените.

 2. :о)

  Така е вместо да вземе примерно 50 милиона, ще вземе 30…бълха го е ухапала 🙂

 3. Anonymous

  Баламите никога няма да свършат
  ама явно € е свършило.

 4. Anonymous

  Той какво е виновен че измамата не върви.

Коментар