Sharp насочва инвестиции към OLED панелите

Sharp се подготвя за новото поколение iPhone с производствена линия за OLED панели

Sharp се подготвя за новото поколение iPhone с производствена линия за OLED панели

Японската компания Sharp планира инвестиции в размер на 864 млн. долара в изграждане на завод за OLED панели, съобщи агенция Nikkei.

Новото предприятие ще бъде построено близо до основен завод на Foxconn – компанията, която притежава контролния пакет акции на Sharp. Става въпрос за завода в гр. Джънджоу в северен Китай, където се произвежда iPhone.

Предполага се, че OLED екраните от китайския завод ще се използват в смартфони на Apple от ново поколение, очаквани по-късно тази година, отбелязва Nikkei.

Изборът на място за производство на панелите близо до завода за iPhone ще спести на Foxconn и Sharp транспортни и други разходи, така че да бъдат по-конкурентни на останалите асемблатори и производителите на части. 

Първоначално Sharp и Foxconn планираха да построят завод за OLED панели в Япония, но впоследствие се насочиха към Китай, където правителството предлага субсидии и друга поддръжка.

По-рано компанията Sakai Display Products (SDP), принадлежаща на Sharp и шефа на Foxconn Тери Гоу, инвестира близо половин милиард долара в тестова производствена линия за OLED продукти, а серийното производство е планирано за 2018 г. Развитието на производствените OLED мощности на Sharp ще зависи от експеримента в SDP.

Коментар