Amazon ще отвори 100 000 работни места за 18 месеца

Шефът на Amazon Джеф Безос се превръща в най-големия работодател в САЩ

Шефът на Amazon Джеф Безос се превръща в най-големия работодател в САЩ

Водещият онлайн търговец Amazon.com планира да отвори 100 хиляди работни места в САЩ през следващите 18 месеца, съобщиха днес от компанията.

Става въпрос за позиции на пълно работно време, с всички предимства от това, уточняват от Amazon, която към края на 2016 г. разполага с над 180 хиляди служители в САЩ, в сравнение с 30 хиляди преди пет години.

Гигантът ще разкрие нови позиции на територията на цялата страна за хора с различно ниво на компетенции – от инженери и софтуерни разработчици до напълно начинаещи. Много от тях ще бъдат назначени в новите центрове за изпълнение на поръчките, които в момента се изграждат в Тексас, Калифорния, Флорида, Ню Джърси и други щати.

В допълнение, Amazon бизнеси като Marketplace и Flex се очаква да създадат стотици хиляди работни места навсякъде в САЩ за хора, които искат да стартират собствен бизнес, да работят на непълен режим или по техен собствен график.

В момента Amazon разполага с около 40 хиляди служители в щата Вашингтон, 10 хиляди в Тексас, 14 хиляди в Калифорния, 7 хиляди в Илинойс, над 10 хиляди в Кентъки, над 4 хиляди във Флорида, повече от 11 хиляди в Ню Джърси и т.н.

Компанията на Джеф Безос е известна с отношението си към ветераните от войните. За нея работят над 10 хиляди ветерани, а миналата година беше обявен план за наемане и обучение на още 25 хиляди военни ветерани в рамките на пет години.

Новината от Amazon за откриване на нови 100 хиляди работни места в близките година и половина идва броени дни след като китайският онлайн гигант Alibaba, конкурент на Amazon, обяви намерението си да привлече към своята платформа за търговия американския малък бизнес.

Шефът на Alibaba Джак Ма се срещна в началото на седмицата с новоизбрания президент Доналд Тръмп, пред когото лансира своя план за създаване на 1 милион работни места в САЩ – това ще бъдат малки бизнеси, които чрез платформата на Alibaba ще продават своите продукти на азиатския пазар.

Темата за работните места е любима на Доналд Тръмп, който се зарече да възроди американската индустрия, като върне производството в страната. В последните години САЩ загубиха огромен брой работни места, след като корпорациите изнесоха производството в Китай.  Преди още да е встъпил в длъжност, Тръмп притисна автомобилните производители и това вече дава резултат, след като няколко от тях обявиха готовност да възобновят производството в САЩ.

Коментари по темата: „Amazon ще отвори 100 000 работни места за 18 месеца”

добавете коментар...

  1. :о)

    Лошото е че както назначават, така и година после съкращават 🙂

    А джак МА, китайската акула веднага е надигнал перка…радетеля за работни места 🙂

Коментар