Създават фонд за защита от изкуствения интелект

Изкуственият интелект оказва на всички аспекти от човешкия живот, но изходните данни и програмният код, които стоят зад него, остават в значителна степен невидими

Изкуственият интелект влияе на всички аспекти от човешкия живот, но изходните данни и програмният код, които стоят зад него, остават в значителна степен невидими

Основателите на две водещи интернет компании, LinkedIn и eBay, подкрепиха със солидно финансиране фонд, посветен на защитата от изкуствения интелект.

Рийд Хофман, създател на деловата социална мрежа LinkedIn, и бившият собственик на онлайн аукциона eBay Пиер Омидяр, заделиха 20 млн. долара за изследвания в областта на защитата от изкуствения интелект, съобщи Гардиън. Парите потичат към новосъздадения Фонд по етика и регулиране на изкуствения интелект с първоначално финансиране от 27 млн. долара.

„Спешно трябва да гарантираме, че изкуственият интелект ще бъде в полза на обществото и да минимизира вредите”, казва Хофман, цитиран от VentureBeat.com.

Бизнесменът подчертава влиянието, което изкуственият интелект оказва на всички аспекти от човешкия живот. Същевременно, изходните данни и програмният код, които стоят зад изкуствения интелект, остават в значителна степен невидими, което е риск за обществото.

Все повече специалисти по изкуствен интелект преминават от университетите в технологични компании, които активно работят в тази област. Хай-тек гиганти като Google, Microsoft и Facebook успяват да привлекат учените, като им предлагат по-добро финансиране и условия за изследвания.

Коментари по темата: „Създават фонд за защита от изкуствения интелект”

добавете коментар...

  1. Иван

    Да го борят като направят ИИ, специално направен за защита от други ИИ-ти 😀

  2. Anonymous

    Гениална пирамида – даите ми $ аз ще ви защитя от SKYnet

Коментар