Google интегрира функции от Android 7.1 в Chrome OS

Интеграцията на Android 7.1 в Chrome OS с ще осигури възможност за многозадачност, както при Windows

Интеграцията на Android 7.1 в Chrome OS с ще осигури възможност за многозадачност, както при Windows

Google работи по разширяване на възможностите на платформата за компютри Chrome OS с интеграция в нея на функции от мобилната операционна система Android 7.1.

Новите версии на Chrome OS вече съдържат в себе си редица възможности на мобилната платформа, в частност от версия Android 6.0, а с поредната актуализация, подготвяна в момента, ще бъдат добавени функции от Android 7.1, съобщи Liliputing.com.

На база Chrome OS работят мобилни компютри и неттопи, наричани съответно хромбуци и хромбоксове. Съвместяването на Chrome OS с Android 7.1 ще осигури поддръжка на многозадачност, както е при операционните системи Windows още от времето на версия XP, излязла преди 15 години.

Многозадачността при Google означава възможност за показване на две приложения едновременно на екрана, каквато се появи за първи път в Android 7, представена през лятото на 2016 г. Отворените приложения могат да бъдат и повече, но на екрана се виждат само две от тях.

Потребителят може да настройва прозорците на приложенията както желае – да променя мястото им, размера и т.н., както при работа с пълноценна десктоп система. Досега работата с Android приложения на хромбуците носеше единствено предимството на по-големия екран и физическата клавиатура, в сравнение със смартфоните.

Интеграцията на двете платформи е голяма крачка напред за Chrome OS, предвид очертаващата се конкуренция с Windows 10, която отдавна притежава многозадачност, а отскоро проработи и на процесори с архитектура ARM.

Някои клонинги на Android, като Remix OS например, вече поддържат многозадачност. Тази платформа се използва в ноутбуци и таблети и предлага възможност за отваряне на няколко програми, дори и меню Старт за още по-голямо сходство с Windows.

Коментар