Влаковете в Холандия вече ползват вятърна енергия

Холандия изпълни предсрочно с една година плана си да захранва всички свои електрически влакове с енергия от вятърни централи

Холандия изпълни предсрочно с една година плана си да захранва всички свои електрически влакове с енергия от вятърни централи

Всички електрически влакове в Холандия вече се захранват изцяло от вятърни станции, стана ясно през седмицата. Преходът, осъществен предсрочно с една година, е значимо събитие не само за европейската страна, но и за целия свят.

Холандия става първата държава в света, в която 600 хиляди души всеки ден пътуват във влакове, захранвани с вятърна енергия, отбелязва Националната железопътна компания (NS), цитирана от Гардиън. Ежедневно електрическите влакове правят по 5500 маршрута. Час работа на ветрогенератора е достатъчен един влак да измине 120 мили. 

Преди две години енергийната компания Eneco спечели търга на NS за реализация на проекта. Двете компании подписаха 10-годишен договор, който предвиждаше преходът към вятърна енергия във влаковете да се осъществи до началото на 2018 г.

Но по-рано този месец NS съобщи, че всички нейни електрически влакове вече се захранват от вятърните електроцентрали, т.е. планът е изпълнен предсрочно с една година. Железопътната компания очаква към 2020 г. въглеродните емисии на един пътник да намалеят с 35%, в сравнение с 2005 г.

Коментар