Свързват автономните коли с огромни икономии

Самоуправляемите автомобили имат потенциал не само да подобрят трафика и сигурността по пътищата, но и да спестят значителни средства, сочи нов анализ.

Всяко транспортно средство е свързано с разходи и колкото повече са инцидентите по пътищата, толкова повече са загубите на брутен вътрешен продукт. Анализатори от Global Positioning Specialists (GPS) са изследвали колко БВП губят отделни държави от пътно-транспортни произшествия (ПТП), за да стигнат до извода, че правителствата могат да пестят десетки милиарди долари, ако внедрят самоуправляеми машини.

Така например, САЩ губят годишно по около 340 млрд. долара от ПТП, което възлиза на около 1,9% от общия вътрешен продукт на страната. На второ място по този показател е Индия, където загубите достигат 62 млрд. долара, или 3% от БВП.

Държавите в средата на списъка губят по около 1-3% от годишно своя БВП. България, в частност, е загубила 2% от брутния си вътрешен продукт, в резултат на ПТП през 2015 г., или близо 980 млн. долара.

Автономните коли са способни да намалят значително инцидентите и авариите, смятат анализаторите. САЩ, в частност, биха могли да икономисват по около 306 млрд. долара годишно, сочи докладът, в който обаче не се конкретизира при какъв процент самоуправляеми машини се постига подобен ефект.

Коментари по темата: „Свързват автономните коли с огромни икономии”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Трябваше някъде да има забележка за платена реклама…

Коментар