Google бележи прогрес в разпознаването на реч

Технологията за разпознаване на говор навлиза постепенно в различни услуги на Google

Технологията за разпознаване на говор навлиза постепенно в различни услуги на Google

Google напредва бързо в технологията за разпознаване на говор, която се внедрява постепенно в различни нейни услуги, стана ясно на конференция за изкуствен интелект в Санта Клара, Калифорния.

Показателно е, че честотата на грешките при разпознаване на реч в софтуера на компанията, т.е. неправилното транскрибиране на думи, е намаляла с над 30% от 2012 г. досега, съобщи Джеф Дийн, старши научен сътрудник в Google, цитиран от VentureBest.com.

Прогресът се дължи на добавянето на невронни мрежи – системи, които Google и други компании използват за работа с технологии за дълбоко обучение. Невронните мрежи се усъвършенстват благодарение на анализа на големи данни от рода на фрагменти от речи.

За първи път Google започна да използва невронни мрежи в своите умни системи за разпознаване на реч през 2012 г., когато пусна операционната система Android Jelly Bean. Компанията често разказва за постиженията си в тази важна технология, която намира приложение във все повече продукти на компанията – от умните колонки Google Home до виртуалната клавиатура Gboard за iOS и Android.

През 2015 г. топ мениджърът Съндар Пичаи разкри, че честотата на грешките в технологията за разпознаване на реч възлиза само на 8%. Предвид новата информация от компанията, процентът на грешките би трябвало да е още по-малък в момента.

Apple също съобщава за сериозен напредък в точността на своя гласов помощник Siri. Преди няколко месеца от компанията съобщиха, че честотата на грешките в Siri е намалява два пъти средно за всички езици, а в конкретни случаи – над два пъти. Microsoft пък съобщи, че нейната технология за разпознаване на реч дава само 6,3% грешки.

Коментар