Грешка 404 ще ни води в интернет архива

Плъгинът Wayback Machine за Chrome предлага на потребителя да посети архивната версия на дадена уеб страница, ако връзката към нея не работи

Плъгинът Wayback Machine за Chrome предлага на потребителя да посети архивната версия на дадена уеб страница, ако връзката към нея не работи

Съобщението за грешка 404, което се появява, когато търсената уеб страница липсва в даден сайт, вече ще препраща към архивна версия на въпросната страница с помощна на плъгин за браузъра.

Създателите на Internet Archive пуснаха Wayback Machine разширение за браузъра Chrome, което предлага на потребителя да посети архивната версия на дадена уеб страница, ако връзката към нея не работи.

Грешки от типа „Error 404 Page Not Found” възникват често заради неправилно въведен URL адрес, но ако потребителят е сигурен, че адресът е верен, това означава, че просто търсената страница е отпаднала от сайта. Възможно е също след обновяване на сайта старите адреси да не работят.

Но в интернет нищо не изчезва безследно. Огромна част от старото съдържание се съхранява в сървърите на проекта Internet Archive, а с помощта на неговата услуга Wayback Machine потребителите могат да сърфират в огромно пространство от стари уеб страници.

Вече е наличен и Wayback Machine плъгин за най-популярния браузър Google Chrome, който пренасочва потребителите към архивна уеб страница, в случай, че търсенето даде грешка 404.

След инсталиране на разширението, потребителят ще вижда предложение да посети архивна версия на страницата всеки път, когато се появи съобщение за грешка 404, ако разбира се търсената страница е налична в Internet Archive.

Даунлоуд: Wayback Machine за Chrome

Коментар