Интернет се връща към корените си – ще става децентрализиран

Група уеб програмисти създава т.нар. децентрализиран интернет, за да защити потребителските данни от произвола на големи компании, в чиито ръце се намират тези данни. Проектът беше обявен на среща „Decentralised Web Summit“, организирана от „Internet Archive“ в Сан Франциско с участието на 800 разработчици и други ИТ специалисти, вкл. създателя на World Wide Web – Тим Бърнърс-Лий.

Децентрализираният интернет се нарича DWeb, а неговата основна идея е да работи, без да разчита на централизирани оператори. Потребителите ще могат да се свързват директно чрез компютрите – така, както функционираше World Wide Web в периода 1980-1990 г. и така, както работи днешният торент протокол.

В началото на новия век ситуацията в интернет се промени – потребителите започнаха да комуникират и да споделят данни чрез централизирани услуги, предоставяни от големи компании. Сега обаче интернет може да се върне към корените си с проекта DWeb, който има много предимства, според неговите автори.

Предимства на децентрализирания интернет

Тъй като при DWeb данните не се натрупват в ръцете на една компания, рискът от масово изтичане в резултат на хакерска атака намалява. Освен това централизираната схема за данните улеснява наблюдението на гражданите от страна на правителствата и въвеждането на цензура – това може да бъде избегнато с помощта на децентрализирания интернет.

При DWeb за властите ще бъде по-трудно да блокират даден сайт, защото неговите данни ще достигат до клиентския компютър от различни места, както при сваляне от торент. Това, от друга страна, може да има и негативни последици – в децентрализирания интернет ще бъде трудно, например, да се спре разпространението на детска порнография и други материали, които нарушават закона.

Принципи на работа

Както обяснява Мат Зумалт от Protocol Labs – компанията, която разработва системи и инструменти за DWeb, един от основните принципи на децентрализирания интернет е комуникацията директно между възлите в мрежата, в която всеки компютър не само заявява някои услуги, но също така и ги предоставя.

Обичайният интернет намира и предава данни по връзките http и https, т.е. ориентира се по тяхното местоположение, сякаш данните съществуват само на едно място. И от това произтича монополът – всеки, който контролира това място, контролира и достъпа до информацията, обяснява недостатъците на сегашния подход Мат Зумалт.

В децентрализирания интернет мрежовите възли ще бъдат директно свързани помежду си. DWeb ще намира съдържание въз основа на това какво е то, а не къде се намира. Подобен подход ще позволи съхраняване и прехвърляне на данни между компютрите по различни начини, а не чрез един сървър.

В децентрализирания интернет персоналните компютри ще бъдат използвани по-функционално отколкото сега. „Нашите лаптопи са само екрани. Те не могат да направят нищо полезно без облака“, така характеризира сегашната ситуация с PC-тата Mуниб Али, съосновател на проекта Blockstack – платформа за разработка на децентрализирани приложения.

Ролята на блокчейн

Блокчейн ще се използва в децентрализирания интернет, за да се фиксира движението на данните, за регистриране на уникални потребителски имена и дори за директно съхранение на данни. Вече съществуват крипто-валутни проекти, които би трябвало да помогнат за създаване на DWeb. Така например, Protocol Labs стартира през август 2017 г. криптовалутата Filecoin, която привлече инвестиции в размер на $205 милиона, и трябва да допринесе за развитието на свободния пазар за съхранение на данни.

Ако потребителят на децентрализирания интернет има свободен капацитет, той може да съхранява данните на други потребители, получавайки за това Filecoin. Ако трябва да постави собствените си данни някъде, той ще плати за тази услуга с криптовалута. Всички транзакции се записват в блокчейна.

Нов бизнес модел

При DWeb потребителите често ще плащат за достъп до една или друга информация, защото в децентрализирания интернет на практика няма да работи бизнес моделът, при който потребителят вижда реклами въз основа на данни, събрани за него. Например, ако потребителят иска да чуе песен, която някой е записал и публикувал в DWeb, той ще трябва да плати с криптовалута.

В децентрализирания интернет ще изчезнат повечето пароли. Всеки потребител ще има само една наистина дълга и невъзстановима парола, която ще работи навсякъде в DWeb, за достъп до всички приложения. От друга страна, ако загубите тази парола, ще загубите достъп до всичко.

Първи приложения

В момента DWeb все още не функционира, но вече са създадени приложения, които работят по децентрализиран модел, както и децентрализирани социални мрежи като Akasha и Diaspora. Създаден и експериментален браузър Beaker Browser. Организацията с нестопанска цел Internet Archive, която поддържа архив от материали, публикувани в интернет, дори направи първи опит да децентрализира собствения си уебсайт.

Коментари по темата: „Интернет се връща към корените си – ще става децентрализиран”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    github .com/DistributedWeb/dweb

  2. Anonymous

    akasha .world

  3. фофу

    Yo и статия за краставици да беше, пак може темата да се обърне на големи акули – мъсни капиталисте.

  4. Yo

    И статия за кремвирши да беше, пак може темата да се обърне на Путин.

  5. Фофу

    Ами какво чакаш, пиши една простба до спасителя на света – другаря ти Путин. Пари има и ги мрази и той тия мръсни капиталисте акули-изедници, дето са приготвили по 9 пранги на крак на човек от населението. Т.е. ако е десничар са 9 пранги за десен крак и 5 за ляв и обратно ако е левичар. Статистиката се взема от глобалното следене на видео клиповете които споделяме докато играем футбол или подобни. Доказано е от Джулиан Асандж .

    Та пиши да спасява света тоя другар че и вие малко да отдъхнете тролчета Позитански, че взехте да изтрещявате.

  6. доброжелател

    А дано! Но онези големи акули, едва ли ще позволят. А за изцяло нова мрежа ще са нужни огромни инвестиции….

Коментар