Сатя Надела: Да не заменяме хората с роботи

Шефът на Microsoft Сатя Надела е разтревожен от тенденцията на замяна на хората с роботи, стана ясно от речта му по време на конференцията Digital Life Design в Мюнхен.

Посланието на топ мениджъра контрастира с действията на Foxconn, основен партньор в производството на Apple, който през миналата година замени 60 000 души с роботи в завода си в Куншан, Китай, за да спести разходи.

Основна необходимост на всеки човек е да може да използва времето си по-ефективно, а не да бъде заменен, казва Надела, цитиран от HotHardware.com. Самата Microsoft активно работи в областта на изкуствения интелект, като тази година планира да направи достъпни постиженията си за други компании и стартъпи.

CEO-то на Microsoft призова различните подразделения на своята компания към по-оперативна съвместна работа, за да разширят своите платформи. „Уникалният принос на Microsoft се заключава в демократизирането на достъпа до същите онези инструменти, които използваме ние самите, така че всеки разработчик да ги ползва за създаване на собствен интелект”, казва Надела.

Изкуственият интелект позволява да бъдат разширени границите на човешките възможности и Microsoft вече активно участва в този процес. Japan Airlines, например, използва очилата HoloLens за моделиране на авиационни двигатели и обучение на сервизните работници.

McDonalds пък разчита на автоматизирана система за приемане на поръчки, базирана на технологии от Microsoft. Компанията от Редмънд дори разработи софтуер, който защитава работниците от роботите в производствена среда.

Коментари по темата: „Сатя Надела: Да не заменяме хората с роботи”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Сатя, Сатя, не можем и да заменим всички хора с индийци, ако ме разбираш. Все пак поне елементарна работа трябва да се върши. 😀

  2. Anonymous

    Роботи не купуват win10.

Коментар