Microsoft призова бизнеса да остави Windows 7

Срокът на поддръжка на Windows 7 изтича след три години, но компаниите отсега трябва да започнат прехода към по-нова ОС, съветва Microsoft

Срокът на поддръжка на Windows 7 изтича след три години, но компаниите отсега трябва да започнат прехода към по-нова ОС, съветва Microsoft

Вече тече обратното броене до прекратяване на разширената поддръжка на Windows 7. Макар че остават още три години, Microsoft предупреждава компаниите, че ще им струва скъпо да се придържат към остарялата от гледна точка на сигурността операционна система.

Бизнесът може да отложи обновяването най-късно до 13 януари 2020 г., когато изтича срокът на разширената поддръжка на Windows 7, пусната през 2009 г. След тази дата компаниите няма да получават обновления на сигурността, ако не са сключили потребителско споразумение за поддръжка с Microsoft.

Windows 7, която влезе в цикъл на разширена поддръжка през 2015 г., вече се счита за остаряла и ще покачи разходите на компаниите за въстановяване след атаки на вредоносни програми, от които е защитена новата платформа Windows 10.

Windows 7 не отговаря на изискванията на съвременните технологии и високите критерии за сигурност на ИТ отделите, предупреждава Маркус Ницшке, шеф за Windows в Microsoft Германия, цитиран от ZDNet.com. Опитът с Windows XP е показал, че компаниите трябва да предприемат ранни стъпки, за да избегнат бъдещи рискове и загуби, допълва той.

Съвременните функции за сигурност на Windows 10 включват биометрична идентификация Windows Hello, „sandbox” технология AppContainer и подобрена защита от вируси Windows Defender, която ще получи нови възможности с предстоящото обновление Creators Update.

След година и половина компаниите, работещи с Windows 7, ще бъдат лишени от допълнителната защита срещу уязвимости от т.нар. „нулев ден”, която от 2009 г. предлага ЕМЕТ (Enhanced Mitigation Experience Toolkit). През ноември Microsoft удължи срока на действие на ЕМЕТ от януари 2017 г. до 31 юли 2018 г.

Въпреки че новите инструменти на Microsoft за миграция от Windows 7 са по-удобни за корпоративните потребители, отколкото бяха тези за Windows XP, компанията приканва клиентите си да започнат прехода към по-нова ОС три години преди изтичане на поддръжката на Windows 7, за да не се сблъскат с големи опасности.

Коментари по темата: „Microsoft призова бизнеса да остави Windows 7”

добавете коментар...

 1. Saevar

  най в дясно пише ubuntu-ip-geolocation или нещо подобно беше и не е постоянно активно за това трябва да го забележиш кога се свързва…. а и зависи с кое дистро си, ако е по-старо го няма.. ако е по ново го има.

 2. T

  Saevar и какво трябва да видя? Има само трафик през браузъра.

 3. ми ся

  айде, че гЕЙТС го настигат на първото място, огладня човекът…

 4. Saevar

  до T,
  и в убунту има телеметрия, отвори терминала и напиши в него watch netstat -ntpu и го остави за няколко часа и наблюдавай ще видиш как се свързва към ubuntu-ip-geolocation или нещо от този род беше но може да се махне.. а в Уин 10 е много трудно да го махнеш…

  колеги по отдоло споменах за телеметрия в Уин7, да дойде със ъпдейт дори го има ъпдейта в нета кой е и може да го махнеш….

 5. T

  Иван Иванов, в Win 7 пуснаха телеметрията но като обновление, не е вградено по подразбиране, там обновленията може да се инсталират по желание.

 6. Иван Иванов

  А защо си мислите, че в Windows 7 няма телеметрия?

 7. Anonymous

  С Win10 Майкрософт смачкаха всеки остатък от достойнство на потребителите си. Който не иска де се чувства мухльо, трябва да им покаже среден пръст.

 8. T

  Заради Win 10 минах на Ubuntu. Не е само телеметрията, има бъгави ъпдейти и скапан интерфейс.

 9. Пешо

  Усещам как компании ще се насочат към нещо различно от Windows

 10. Аркан

  Индустриалният шпионаж не е от вчера, а заради телеметрията в Win 10 не виждам коя сериозна компания ще премине на тази ОС, рискувайки изтичане на фирмени тайни.

Коментар