Германия разследва фалшивите новини

Доклади на вътрешни източници показват и значително влагане на финансови ресурси в дигитална пропаганда в Германия

Доклади на вътрешни източници показват значително влагане на финансови ресурси в дигитална пропаганда в Германия

След многото скандали около новините с невярно съдържание и най-вече – тяхното неконтролируемо разпространение, германското правителство реши да вземе строги мерки.

Решението до голяма степен е продиктувано от постъпилите сигнали, че Русия може да се опита да въздейства върху изборите в страната, които ще се състоят по-късно през тази година. Мнозина смятат, че изборите в САЩ преди два месеца са били повлияни именно от фалшиви истории.

Отделно от чистата спекулация, доклади на вътрешни източници показват и значително влагане на финансови ресурси в дигитална пропаганда и други инструменти, целящи да дестабилизират немското правителство, както и общественото доверие към него.

Според изявление на правителството, една от възможните стъпки за борба с такава активност е създаването на отделен клон, който специално да проверява и реагира при наличие на вредни медийни материали. Засега разпространението на такава информация е в ранен стадий, но може да не се наложат допълнителни стъпки в борбата с нея.

Като възможен мотив за медийни атаки от страна на Русия се смятат острите критики на Ангела Меркел относно ситуацията в Украйна, както и усилията на канцлера по отношение на санкциите срещу Русия.

Георги Дуранкиев

Георги Дуранкиев

Коментари по темата: „Германия разследва фалшивите новини”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Къде отидоха демократичните ценности, фрау Меркел? След цензурата май ще въведем отново и концлагерите, за да протекат изборите както ни изнася.

  2. ми ся

    хаха, демокрация значи… аве, Хитлер не са го забравили… вредни за правителството новини…хаха … точно него ще докарате с тоя подход…

Коментар