WhatsApp потребители мамени с безплатен интернет

Потребителите на месинджъра WhatsApp са изложени на нова опасност. Хакери им предлагат приложение за безплатен интернет без Wi-Fi, за да ги заведат на фишингова уеб страница. Потенциалната жертва получава съобщение в група или от потребител на WhatsApp от списъка с контакти, което го приканва да последва връзка, за да се включи към безплатен интернет без използване на Wi-Fi. Технически това е невъзможно, но неопитни потребители може да се подлъжат, предупреди компанията за сигурност Eset.

Предложение за безплатен интернет води потребителите на WhatsApp към фишингова страница

Предложение за безплатен интернет води потребителите на WhatsApp към фишингова страница

Ако кликне върху линка, потребителят ще попадне на фишингова страница, която определя езика, зададен на мобилното устройство, и показва локализирано съдържание. За да убедят жертвите, киберпрестъпниците са публикували на уеб страницата коментари от несъществуващи Facebook потребители.

В момента измамното приложение използва английски и испански език, но в перспектива може да бъда атакувана аудитория и на други езици. За по-нататъшно разпространение на фишинговата връзка, от жертвите се иска да споделят линка към приложението за безплатен интернет до минимум 13 потребители или пет групи в WhatsApp.

След като сподели връзката, потребителят се опитва да се свърже към обещания безплатен интернет, сваляйки „революционното” приложение. Вместо това обаче авантюрата приключва с кражба на персонална информация, вкл. данни за банкови карти, както и с абонамент за скъпи SMS услуги.

Коментар