Apple призна, че iPod не е нейно изобретение

В продължение на 30 години Apple прикриваше кой е истинският изобретател на iPod. Едва наскоро, във връзка със съдебен спор за патенти относно медийни плейъри, гигантът беше принуден да представи доказателства, за да се защити срещу иск за много милиони, подаден от компанията Burst.

Като аргументи компанията приложи чертежа и спецификациите на устройството, направени от Кейн Крамър. Освен това, той е пътувал до Калифорния, за да дава показания пред съда. Крамър, обаче, не е получил нито пени за патента си и за оказаното съдействие, пишат чуждите медии.

Още преди две години Кейн Крамър разказал пред DailyMail, че през 1979 е изобретил и създал прототип на устройството, което нарекъл IXI.

Капацитетът му е бил за едва 3.5 минути музика. Чертежите показват плейър с размерите на кредитна карта, правоъгълен екран и бутони за достъп до меню в средата, които са почти идентични с моделите iPod nano на Apple.

За негово съжаление, през 1988, след като получил световен патент и създал компания за доразработване на идеята, Крамър не успял да събере 60 000 британски лири (около $106 000), необходими за обновяване на патентите в 120 страни, вследствие на което технологията станала публична собственост. Останалото е известно.

Коментар