Музиканти ще получават под 30 евро годишно

В момента Европейският съюз обсъжда план за удължаване на срока на авторските права с още 45 години, като аргументите в полза на това предложение са оказването на помощ на остаряващите музиканти, които престават да получават приходи, когато настоящият срок от 50 години за авторски права изтече.
Тези музиканти обаче няма да се насладят в голяма степен на новите си доходи, смятат от Open Rights Group от Великобритания. Мнозинството от тях ще печелят по по-малко от 30 евро на година, точно когато големите звукозаписни компании и звезди взимат неизмеримо повече.
Организацията Open Rights Group, която се занимава със защита на родните технологии, изказва мнението си по молба на Intellectual Property Office на Великобритания (UKIPO). UKIPO иска да разбере как трябва да се отнесе към широкоразпространеното в ЕС предложение и какви ще са последствията от това. Отговорът на Open Rights Group е повече от ясен – предложението представлява една много лоша идея.
До това заключение стигна и един от водещите професори по авторски права на Стария континент, а именно професор Бернт Хюгенхолц, в свое изследване, което дори се оказа, че е било поръчано и отчасти финансирано от Европейската Комисия. Но когато Комисията просто игнорира това проучване, предлагайки официално новото предложение, професорът изрази публично своето учудване и неодобрение относно действията на изпълнителния орган на ЕС.
На същото мнение е и британския специалист по авторските права Андрю Гауър, който в своя доклад за интелектуалната собственост разглежда обстойно проблемите в тази област на музикалната индустрия и заключава, че няма нужда от удължаване на срока на авторските права, което се доказва и от фактите.
В своя анализ Open Rights Group се фокусира върху един от ключовите проблеми, представени като аргументи от ЕС – остаряващите музиканти, чиито хонорари намаляват с напредване на възрастта и с отслабване на физическото им състояние. Според организацията, прибавяне на още 45 години към срока за изтичане на авторски права въобще не е най-добрия начин за разрешаване на проблема.
За голяма част от финансовите проблеми, с които се сблъскват остаряващите музиканти, е виновна самата Европейска комисия, казват от британската организация. От Open Rights Group са на мнение, че настоящият закон за интелектуалната собственост в ЕС не е удачен механизъм за излизане от тази сложна ситуация и дори е много неефективен.
Причината за това е, че 90% от допълнителните пари, генерирани по време на прибавените 45 години към срока за изтичане на авторските права, ще отиват при звукозаписните компании. От оставащите 10%, които ще отиват направо при музикантите, осем или девет процента ще се разпределят между артистите от топ 20 на заработилите най-много пари по време на кариерата си – с други думи, това е групата на най-успелите музиканти, които отдавна ще са станали милионери и едва ли ще разчитат много на тези свои доходи по време на пенсионната си възраст.
От всичко казано дотук става ясно, че за останалите 80% от изпълнителните, ще останат едва един или два процента от пая. Това са парите, които ще се разделят между най-бедните и стари музиканти. Вече съществуват няколко предложения как да стане това, но дори и най-оптимистичните изчисления на Open Rights Group показват, че тези артисти ще получават средно най-много по 26.79 евро на година. Звукозаписните компании, от друга страна, ще печелят между стотици хиляди и милиони евро годишно.
Тези изчисления карат британската организация да попита няма ли да е по-добре да се опита разрешаването на проблема да стане чрез разглеждане на договорните условия между музиканти и продуценти или да се направят реформи в схемите за пенсиониране и социално осигуряване, за да станат те по-ефективни.
Open Rights Group напълно споделя заключенията на професор Хюгенхолц, заявявайки, че фактите навеждат на мисълта, че Комисията служи на специални интереси.

по темата: „Музиканти ще получават под 30 евро годишно”

добавете коментар...

  1. Ник

    Ей DM, от продажбите не идват новите албуми!
    Идват от кадърността на изпълнителите!
    Защо ли си мисля че си в списака на тия дето се гушат от авторските права, без да правят нищо

  2. DM

    takiva kato teb sa po-golemite bokluci shoto ot prodajbite idvat novite albumi na izpulnitelite nevej selqndur, takiva kato teb ne trqbva da budat dopuskani i na koncerti daje pisnalo mi e ot gnusni seltaci kato teb deto 1 disk ne sa si kupili prez cqliq im bezmislen mizeren jivot i pak se druvchat kat kurva na kur…

  3. grigo

    Звукозаписните компании са най-големите боклуци, алчни мошенници! Затова никога няма да дам и една стотинка за записана музика, бих платил само за концерти!

Коментар