Започват продажбите на квантови компютри

D-Wave 2000Q превъзхожда по производителност класическите сървъри с 1000 до 10 000 пъти

D-Wave 2000Q превъзхожда по производителност класическите сървъри с 1000 до 10 000 пъти (снимка: D-Wave Systems)

Разработчикът на квантови компютри и софтуер D-Wave Systems започва продажби на своите иновативни машини. Вече е известен и първият клиент на системата D-Wave 2000Q.

Компанията Temporal Defense Systems, специализирана в областта на информационната сигурност, е поръчала една машина D-Wave 2000Q в конфигурация с 2000 кубита, която е способна да изпълнява задачи, непосилни за традиционните компютри.

В реални приложения D-Wave 2000Q превъзхожда по производителност класическите сървъри с 1000 до 10 000 пъти, твърди разработчикът на квантовата система – D-Wave Systems. Става въпрос за приложения, които използват алгоритми за дълбоко обучение.

D-Wave 2000Q дава възможност на изследователи и разработчици на приложения да се възползват от революционно нов начин за компютърни изчисления, подчертават от компанията. С новия си модел, D-Wave Systems увеличава производителността от 1000 на 2000 кубита.

Квантовата машина D-Wave 2000Q вече е налична за продажби, уверява разработчикът. Цените на конфигурациите не се посочват в официалното съобщение.

Квантовият бит (кубит) е най-малката информационна единица в квантовите изчисления. Един кубит съдържа експоненциално по-голямо количество информация от традиционните битове.

Квантовите компютри ще направят безполезни сегашните алгоритми за сигурност. Те имат потенциал да разбиват всяка кодираща схема, благодарение на неограничените си възможности за паралелни изчисления.

Коментари по темата: „Започват продажбите на квантови компютри”

добавете коментар...

 1. Звезделин

  D-Wave Announces D-Wave 2000Q Quantum Computer and First System Order

 2. Anonymous

  Не “квантови компютри”, а “компютри с квантови технологии” – това са две абсолютно различни неща. Но както се казва какво значение има коректността на текста. Важното е общата аудитория хора да четат нещо (то не, че ако всичко е казано коректно ще станат по-умни)…

 3. Anonymous

  D-wave е къщичката на skynet.

 4. Мунчо

  “Един кубит съдържа експоненциално по-голямо количество информация от традиционните битове” БРАВОС, на преводача! Бравос!

Коментар