Рекорден брой европейци се обучили по Еразъм+

678 000 европейци са се обучавали в рамките на програмата Еразъм+ през 2015 г.

678 000 европейци са се обучавали в рамките на програмата Еразъм+ през 2015 г.

Програмата на ЕС за образование и обучение, чиято 30-годишнина се отбелязва през тази година, е по-успешна и достъпна от когато и да било, съобщиха от Европейската комисия.

През 2015 г. програмата Еразъм+ е дала възможност на рекорден брой европейци – 678 000 – да учат, да се обучават, да работят и извършват доброволческа дейност в чужбина. През същата година ЕС е инвестирал 2,1 млрд. евро в над 19 600 проекта с участието на 69 000 организации. Резултатите също така показват, че програмата е на път да постигне целта си да подкрепи 4 млн. души между 2014 г. и 2020 г.

През 2015 г. обхватът на Еразъм+ се е разширил още повече, като за пръв път е дадена възможност на висши учебни заведения да изпращат и приемат повече от 28 000 студенти и персонал във и от страни извън Европа. Франция, Германия и Испания остават трите страни, които изпращат в чужбина най-много участници в Еразъм+, а Испания, Германия и Обединеното кралство съответно приемат най-много участници.

Обратната връзка от страна на участниците потвърждава, че времето, прекарано в чужбина по линия на Еразъм+, е използвано пълноценно: 94 % твърдят, че уменията им са се подобрили, а 80 % смятат, че програмата е подпомогнала възможностите им за професионална реализация. На един от всеки трима студенти, които са били на стаж в чужбина по линия на Еразъм+, е предложена позиция от приемащата компания.

Обхватът на системата за онлайн езикова подкрепа е разширен, така че през следващите три години от нея да могат да се възползват 100 000 бежанци; за това са предоставени 4 млн. евро. Целта е да се даде възможност по-специално на младите хора да навлязат в образователните системи на приемащите страни и да развият уменията си.

През последните 30 години по линия на програмата Еразъм+ и нейните предшественици са подпомогнати не само над 5 млн. студенти, стажанти и доброволци, но и преподаватели, както и обмени на младежи, като общата бройка на участниците достигна 9 млн. души.

Програмата, създадена през 1987 г. като скромна схема за мобилност за студенти с едва 3200 участници през първата година, през последните 30 години се разви до водеща програма, от която се възползват близо 300 000 студенти годишно. Същевременно обхватът ѝ бе разширен, като бяха предоставени възможности за периоди на обучение и стаж за студенти и учащи в сферата на професионалното образование и обучение, за младежки обмен, доброволческа дейност и обмен на персонал във всички области на образованието, обучението, младежта и спорта.

В сравнение със своите предшественици, Еразъм+ също така предлага повече възможности за хора в неравностойно положение. Географският обхват на програмата се разшири от 11 страни през 1987 г. до 33 в момента (всички 28 страни от ЕС, както и Турция, бивша югославска република Македония, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн).

Настоящата програма Еразъм+, която обхваща периода 2014 – 2020 г., разполага с бюджет от 14,7 млрд. евро и ще предостави на повече от 4 млн. души възможност да учат, да се обучават, да придобият трудов опит и да извършват доброволческа дейност в чужбина.

Коментар