Apple се върна към рекордите с iPhone 7

Apple си върна първото място при смартфоните с рекордни продажби на iPhone за периода октомври-декември 2016

Водена от прагматичния Тим Кук, Apple си върна първото място при смартфоните с рекордни продажби на iPhone за периода октомври-декември 2016

Сред три поредни тримесечия на спад в продажбите на iPhone, Apple отчете рекордни резултати за флагманския си продукт. Компанията е продала 78,3 млн. броя iPhone 7 в периода октомври-декември, което е най-голямото постижение в историята й, стана ясно вчера при обявяване на финансовите резултати за последното тримесечие.

Apple обяви също рекорди в приходите и печалбата за акция. „Продадохме повече айфони откогато и да било и постигнахве рекордно високи приходи за iPhone, Services, Mac и Apple Watch за всичи времена“, заяви Тим Кук, главен изпълнителен директор на компанията.

iPhone формира около две трети от приходите на ИТ гиганта от Купертино, като голяма част от останалите приходи идват и от услуги, свързани със смартфона. Новите модели iPhone 7 и 7 Plus предложиха по-добри камери и водоустойчивост при запазване на дизайна като цяло. Apple отчита особено висок интерес към iPhone 7 Plus – по-голямата версия на айфон, която има и по-усъвършенствана камера.

iPhone 7 помогна на Apple да си върне първото място при смартфоните през последното тримесечие. Компанията сега държи 18% от пазара, докато основният й конкурент Samsung отстъпи на втора позиция, заради проблемите с Galaxy Note 7, отбелязва Strategy Analytics.

На фона на силните продажби на iPhone, продължава спадът при таблета iPad. През тримесечието Apple е продала 13,1 млн. таблета, спрямо 16,1 млн. година по-рано. Това е 12-то поред тримесечие на спад при iPad, въпреки появата на подобрените модели Pro с опции за писалка и клавиатура.

Клиентите на Apple са купили 5,4 млн. Mac компютри в периода октомври-декември, или със 100 хиляди повече спрямо същия период на предходната година. Това се обяснява с появата през октомври на първата обновена MacBook Pro линия от четири години насам, която добави Touch Bar и други модерни характеристики.

Приходите от услуги на Apple като iTunes и AppleCare са нараснали с 18% до $7,2 млрд. през отчетното тримесечие. Компанията има 150 млн. платени абонати за услугите си, както и за съдържанието от партньори.

Приходите на Apple като цяло са нараснали с 3,3% през тримесечието и възлизат на $78,4 млрд. долара, при очаквани $77,4 млрд. от Уолстрийт. Чистата печалба на компанията обаче е намаляла от $18,4 млрд. до $17,9 млрд. Печалбата на акция бележи ръст от $3,36 до $3,28 на годишна база.

Часове след обявяване на финансовите резултати, акциите на Apple поскъпнаха с 2,6% до $124,50 за брой.

Коментари по темата: „Apple се върна към рекордите с iPhone 7”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    До предишните коментари:

    Apple не са вечни. Но, като ви гледам злобата, много е вероятно да ви надживее всичките 😀

  2. Anonymous

    И palm постаяше рекорди всвки месец.

  3. Nor Chuckis

    Никога не съм имал нищо от ейпъл. Сигурно и няма да имам, но май въпросът не е в друго, а в това, дали си струва да имам нещо на ейпъл?

  4. Anonymous

    Но този път е различно – ябълка ще е вечна.

  5. Anonymous

    И сименс поставяше рекорди всеки месец.

  6. Anonymous

    И моторола поставяше рекорди всеки месец.

  7. Anonymous

    И ериксон поставяше рекорси всвки месец.

  8. Anonymous

    И нокиа поставяше рекорди всеки месец.

  9. Anonymous

    И blackberry поставяше рекорди всеки месец.

  10. Anonymous

    И lehman brothers поставяше рекорди всеки месец.

  11. Anonymous

    И енрон поставяше “рекорди” всеки месец.

  12. Anonymous

    Ей, тия няма да се научат да слушат аналлизаторите! Вместо кротко и мирно да си фалират, тия рекорди ще ми поставят?! Не ги ли е срам?!?

Коментар