Антивирусите са вредни, шокира разработчик

Потребителите на Windows по-добре да се откажат от антивирусите, с изключение на решенията на самата Microsoft, посъветва бившият разработчик на Mozila Foundation – Робърт О’Калахан. Според него, съвременните антивирусни програми не подобряват с нищо сигурността на потребителите, а понякога дори я влошават, поради което няма смисъл от тях.

„Доставчиците на антивирусен софтуер са ужасни. Не купувайте антивирусен софтуер и го деинсталирайте, ако вече имате такъв (освен ако не е от Microsoft за Windows)“, пише в блога си Робърт О’Калахан, който след напускането на Mozilla се чувства в безопасност да казва истината.

Използването на антивирус, различен от Windows Defender (продукта на Microsoft), е оправдано само в случаите, когато потребителят работи с Windows 7 или Windows XP, твърди бившият разработчик на Mozilla, По неговите думи, водещите антивирусни пакети подобряват сигурността пренебрежимо малко и по-скоро вредят.

„Погледнете бъговете в антивирусите, изброени в Google Projet Zero. Тези уязвимости показват не само, че дадените пакети отварят многобройни вектори за атаки, но и че техните разработчици обикновено не следват стандартните норми за сигурност“, пише Робърт О’Калахан, като изтъква, че решенията на Microsoft обикновено са доста компетентни.

Той се позовава и на мнението на Джъстин Шух, разработчик на браузъра Chrome, от декември миналата година, че антивирусите са основният фактор, който му пречи да обезпечи сигурността на браузъра. Шух изброи в Twitter многобройни проблеми, които антивирусите причиняват на браузърите, без да се въздържа в оценките си. Той, от своя страна, също се позовава на О’Калахан, че антивирусите влияят на сигурността на Firefox.

Нещо повече, О’Калахан е убеден, че антивирусите отравят софтуерната екосистема, тъй като техният инвазивен и лошо изпълнен код пречи на разработчиците на браузъри и други приложения да усъвършенстват собствената сигурност.

Така например, когато Mozilla за първи път реализира технологията за рандомизация на адресното пространсто (ASLR) във Firefox под Windows, много разработчици на антивируси я провалиха с внедряване в процесите на Mozilla на свои собствение DLL-и с деактивирана ASLR, поясни О’Калахан.

Няколко пъти антивируси блокираха обновленията на Firefox, пречейки на потребителите да получават важни обновления на сигурността. Разработчиците на браузъри губят страшно много време да поправят белите, причинени от антивирусите, вместо да усъвършенстват собстваната сигурност на продуктите си, смята О’Калахан.

Най-лошото от всичко е, че разработчиците на софтуер се боят да обсъждат тези проблеми открито, тъй като им се налага да си сътрудничат с антивирусните компании и ПР отделите правят всичко възможно да не допускат публични атаки.

„Потребителите бяха подманени да вярват, че производителите на антивируси и сигурността са взаимосвързани понятия. Никой не иска антивирусните компании да заклеймяват неговия продукт“, признава О’Калахан, допълвайки, че за сривовете и бавната работа, причинени от антивирусите, потребителите по-скоро ще обвиняват разработчика на приложението.

Коментари по темата: „Антивирусите са вредни, шокира разработчик”

добавете коментар...

  1. Пламен

    Windows е вирус. Ползувай външна памет на Линукс, после на Win и последния ще ти направи гадост. Уж че има стандарти, но win е гадняр. Опитва се да направи Fix на проблем и ти скапва файловете.

  2. да разлаем кучетата

    и ся кво ? да си $ ли компот или да си карам на телефона ?

  3. Работодател

    Във малката ми фирмаз всички ПЦ-та са слегален Уни + офис. Само моя лаптоп е с Линукс (Въпреки, че го взех с преинстол Вин 10). Няма нещо което да не върви под Линукс освен Simatic Step 7 и WinCC. Но пък аз не ги използваме и двете. Така, че Линукс е супер ОС и много ДАНКЕ на разработчиците отделили време за всички дистрибуции. Иначе Вин 10 също е върхът на сладоледа измежду Виндосите, но Линукс е заразно благ.
    Но пък по-добро от айфона няма за софт на телефон. Така, че и трите стават взависимост за какво са ти нужни.
    Със здраве.

  4. Nor Chuckis

    Това, че си под Уиндоус не те прави непременно глупав. Евала на умните хора, които ползват всяка операционна система, за да вършат полезна работа. Но е факт, че гейминг индустрията за милиарди и уиндоус са тясно свързани. Да не говоря за останалото. Но все пак провери колко от времето, което прекарваш пред компютъра отделяш за полезна работа, кото облагодетелства теб и други, и колко време трепеш, за да се забавляваш.

  5. Anonymous

    Човека отговарял за 200 прозореца.

    Няма да я бъде фирмата с токова цъкачи.

    Човека ще става бакшиш.

  6. Milarepa

    Разговорът много напомня на две глутници бесни кучета, които се лаят яко и чат пат се хапят и си пускът кръв… бау бау… 🙂

    Хора форумите са за да си помагаме… Не да си го мерим на дължина…

  7. Blake7

    До Иван:
    Тази википедия, на която през 2060 ще пише за Торвалдс ще се търкаля под Linux 😉
    Аз самият съм MS Cerified XXXX какво ли не, но от 1999 ползвах само Linux за Десктоп. Да – не е за всеки, но и това е до предразположение. Малката ми щерка е под Linux и ако я сложа на Windows се чувства ограничена. Обратното също предполагам е вярно. Всичко е до навик и умения.
    В момента съм под MacOS и съм много добре, защото отдолу е BSD и всички умения и навици от Linux  са много лесно преносими.
    В същото време оговарям за над 200 Windows 10 десктопа и мога да направя много добро сравнение. Между другото вече над 10 от колегите започнаха да ползват Mac Book и са като новородени… поради много причини – примерно не им се случва, точно когато бързат и затварят лаптопа той да им каже – “Чакай сега – ще се ъпдейтвам”. Да – това може да се промени в Windows, но защо ли след толкова години MS така и не налучкаха какво по подразбиране трябва да прави една операционна система ? Толкова ли е терудно мама му стара ?! А за недоразуменията при бъговете на офис пакета няма да споменавам …
    Нямам намерение да вменявам правота в спора. Това, което излагам е просто над 20 годишен опит.

  8. Anonymous

    пингвини + ябълки vs прозорци

  9. Anonymous

    apple iOS – unix-like

  10. Anonymous

    ябълка vs прозорци

  11. Anonymous

    пингвини vs. прозорци

  12. анти анти

    Винаги съм се чудил на тези които ползват антивирусни, че и пари дават. Суперюзър си, имаш файъруол.. просто си отваряш очите какво стартираш и това е.

    По темата от коментарите – Линукс става за някой прашасал рутер с 512 рам и вградено видео, да ти отчита трафика, да слагаш тръби и да се правиш на руут, ама да си го сложиш на потребителската машина…

    Даже за рутера бих предпочел БСД или може би микротик.

  13. Anonymous

    В технологично отношение линукс е много по-напред от windows. Линукс определено води при съвърите и случаите, в които се налага свръх производителност. Дори VPS-и на Windows server са виртуални машини пуснати на линукс.
    Това не означава в никакъв случай, че е по-сигурен. Всяка операционна система, като се ползва от идиоти е уязвима. Windows поне под chrome няма много експлойти да те заразят с кликване. Mac-под сафари е мазало и няма дори адекватни вируси-само икони дето се правят, че сканират нещо.
    Няма абсолютно никакъв проблем да се пишат вируси и за линукс. Просто пазара на хакването е ориентиран повече към windows и mac, защото наистина потребителите на линукс като процент са много по-грамотни.
    А на антивирусните компании почти им завиждам, продават едни уникални боклуци, които представят като върха на технологиите. Антивирните могат да хванат само вирус, дето децата си играят с него или след една седмица на разпространение, след като оригиналния вирус се е ребилднал и обновил. Успех на позитивно настроените.

  14. фдфд

    линух-чикиджии, пак се пените. Марш в лайняния linux-bg.org да ви научат как се инсталира kype.

  15. Anonymous

    Енциклопедията на 3000 година:

    линукс/прозорци – слабо известни ос от епохата на Skynet.

  16. Иван

    Линуксаджиите като почнат да пишат как линукс щял да измести виндоус, и почва да им капе пяна от устите. А виндоус още си е номер едно, а линукса – последен при декстопа. И по е вероятно 2060 никой да не знае какво е линукс, а Торвалдс да го пише само в википедията. Единсвтеното раздвижване при линукс е това дето измества юникса при сървърите.

  17. Борислав

    Аз не ползвам Линукс, но това не означава че съм непременно неграмотен. Просто не ми е угодна тази ОС.
    И Линукс и Уиндоус си имат предимства и недостатъци.
    Повечето от тези дето хейтват Уиндоус са със пиратско копие!

  18. Nor Chuckis

    Прозорецът е за масовия потребител. А той, освен от филми, музика и игри, от друго не разбира. Линукс е за грамотни хора и е бъдещето на операционните системи. Това обаче означава, че през 2060-та ще имаме повече атаки към Линукс, тъй като прозореца никой няма да го помни.

  19. Йордан

    “До физик, Линукс е отживелица, да не говорим, че най новите кърнали не ползват както трябва съвременните процесори, и чипсети по дъната, за видео карти въобще не говорим !
    Линукс в момента е за някой да се прави на интересен…”

    Явно си доста неосведомен. Над 90% от рендер-фермите в Холивуд използват Линукс. И основната причина за това е, че Линукс няма никакъв проблем да върви на клъстер с 10 000 процесора.

  20. StarMat

    Хахахаха Линукс бил отживелица, май последно си си го качвал 1996?
    Целият Интернет се търкаля на Линукс и деривати.

  21. Anonymous

    Най-краткият виц : линукс бил отживелица.

    Има само 5 млрд устройства с линукс варианти(телефони/телевизор/коли/рутери/на баба хвърчилото……)

  22. Anonymous

    Най-сетне някой да изкаже на глас истината! Пазарът е пълен с абсолютно ненадеждни антивирусни програми, които само създават вредно усещане за сигурност в потребителите. Windows средата може да бъде направена сравнително сигурна единствено със строгото прилагане на рестриктивни организационни мерки, но не и чрез “чудодейни” програмки.

    Всъщност, ако масовите потребители на Linux се държаха така безотговорно, както тези с Windows, едва ли щяхме да чакаме дълго, докато се появят и сериозни заплахи и за техните десктопи. Относително високата сигурност на Linux се дължи в голяма степен и на по-високата ИТ култура на потребителите ѝ.

  23. Химик

    До физик, Линукс е отживелица, да не говорим, че най новите кърнали не ползват както трябва съвременните процесори, и чипсети по дъната, за видео карти въобще не говорим !
    Линукс в момента е за някой да се прави на интересен, нищо повече, и когато примерно трябва да сканира нещо по мрежата, трабва да изчете цели интернет да го направи да прекомпилира и т.н. ще загуби 2 седмици в нещо което е рутиино за виндовс потребителите ! 🙂

  24. Anonymous

    Е кво ся да си купвам ли компот или да чакам още 30години

  25. Anonymous

    O:-)

  26. !

    До Аркан: Последният път, когато Гейци представяше, беше доста отдавна. Със сигурност преди XP.

    До физик: Явно не следиш тенденциите, Линукс също е пълен с грешки. Голяма част от слабостите в Андроид идват от дупки в linux kernel.

    Аз също ненавиждам микромеките и позорците, и ги заобикалям отдалеч. Но, не е нужно да се преекспонират проблемите или да се омаловажават тези на другите операционни системи.

  27. физик

    Минавайте на Линукс и ще си решите проблемите 🙂 Уиндоус ползват само заблудените. Уиндоус отдавна има достойни конкуренти, които вече го бият по много показатели. Който стои на Уиндоус върви назад в развитието си. Да не говорим, че това нещо лепи вирусите като муха на мед. Тази статия е поредното доказателство за това.

  28. Аркан

    Нямах предвид пиратските версии, а това, че ъпдейтите на MS в повечето случаи все отстраняват разни бъгове.
    Лицензираните windows-и също дават грешки и крашват – windows not responding, blue screen of death…
    Дори преди години на някаква презентация на MS се беше получил blue screen of death и Бил Гейтс само се хилеше неловко.

  29. CERBER

    Бъгва се, защото си с пиратска версия.
    Купи си лицензиран Windows 10.
    Аз съм с такъв и проблеми нямам вече 2 години.

  30. Аркан

    Windows и без вируси често се бъгва, а представям си, ако човек разчита на windows defender, каква “защита” го очаква в “Дивия Запад” т.е. в Интернет!

Коментар