Свързаният телевизор оглави Топ 10 на изплащане

Свързаният телевизор и смартфонът изпревариха лаптопа и таблета в Топ 10 като най-търсени продукти на изплащане през 2016 г., заемайки 1-во и 2-ро място, по данни на БНП Париба Лични Финанси, огласени днес. На трето място са пералните, следвани от лаптопите, докато таблетите вече не са сред най-търсените стоки, след като бяха на 9-та позиция през 2015 г.

През миналата година хората най-често са кандидатствали за покупка на изплащане на смарт телевизори и смартфони. Близо 30% от подадените молби за покупка на стоки на изплащане са били за такива устройства, което налага извода, че те са най-важни за българите.

Според проведено наскоро проучване, 80% от домакинствата притежават повече от един, а 40% – над три телевизора. Смарт телевизорите се използват за гледане на онлайн видео клипове и филми, слушане на музика, играене на видео конзоли, браузване в интернет, слушане на IP радио и така нататък. Българите не възприемат таблета като удобно устройство за тези цели и затова той изпада от класацията.

Победителят в „Топ 10 на изплащане“ за 2016 година е следван много близо от смартфона, като разликата е едва 1900 молби. Очаква се лаптопите, които бяха №2 през 2011 година, да станат нишово устройство, също като стационарните РС, и да се използват основно за работа.

Друг нтересен тренд е спадът на средната цена на най-търсената потребителска електроника. Основните причини за това са две. На първо място, производителите предлагат по-евтини модели и на второ – българите не желаят да харчат големи суми за устройства, които ще бъдат остарели след 2-3 години.

През миналата година хората най-често са кандидатствали за покупка на изплащане на смарт телевизори и смартфони

През миналата година хората най-често са кандидатствали за покупка на изплащане на смарт телевизори и смартфони

Например, през последната година хората са кандидатствали за потребителски кредити за покупка на телевизори на изплащане на стойност 540-590 лева, докато през 2015 година сумата беше 970-1020 лева. Цената на най-търсените смартфони също отбеляза сериозно понижение от 1300-1400 лева през 2015 г. до 490-540 лева през 2016 г. Цената на лаптопите се е понижи с 200 лева до 450-500 лева.

Най-търсен е 32-инчовият смарт телевизор с HD резолюция 1366х768 и вграден Wi-Fi модул, което позволява лесна връзка с домашната интернет мрежа. Най-търсеният смартфон има 5,2-инчов екран, бърз процесор, Wi-Fi модул и GPS, поддържа 3G и 4G мрежи.

Обратно на свързаните устройства, най-търсената бяла техника, купувана на изплащане, е по-скъпа. Българите харчат повече пари за хладилници, перални и готварски печки. Например, най-желаният хладилник е по-скъп с повече от 45% в сравнение с победителя през 2015 година и е на цена 590-640 лева.

Обяснението за това е, че цените в този сегмент не се променят толкова чувствително в сравнение с телевизорите и ИТ устройствата. В същото време българите осъзнават, че това е техника за дълготрайна употреба и са готови да похарчат повече пари.

Коментар