Intel готви съкращение на 10 хиляди души

Intel готви съкращение на 10 хиляди души
Мярката ще засегне най-силно маркетинтовия персонал
01/09/2006
Във вторник
Intel ще обяви съкращение на 10 хиляди души, твърди публикация в news.com. Това е 10% от персонала на компанията, която е в процес на реформи.
Поводът за съкращенията са резултатите от вътрешен анализ, иницииран през април, след няколко финансово разочароващи тримесечия.
Планът за намаляване на персонала ще засегне най-силно маркетинговите специалисти в Intel. Сравнение с конкурентите е показало, че съотношението между маркетинг специалисти и търговци в компанията е твърде голямо, пише news.com.
Intel е на чиста печалба от 885 милиона за второто тримесечие на годината, при приходи от 8 милиарда долара. Тези резултати, колкото и внушителни да изглеждат, все пак бележат спад в печалбата с 57% и в приходите с 13% спрямо същия период на миналата година. Оттук идват и притесненията на Intel.
Анализатори от Mercury Research обясняват частично проблема със загубата на пазарен дял от Intel в сървърния сегмент за сметка на AMD. Сега обаче Intel се надява да възстанови отстъпените позиции с новите си сървърни процесори Xeon.  
Като част от мерките за подобряване на ефективността, Intel продаде бизнеса си с чипове Xscale, както и телекомуникационния си бизнес. В резултат на двете сделки компанията се освободи от 2000 души, а през юли съкрати и 1000 мениджъри.

Коментар