Топ 3 в колокацията расте по-бързо от пазара

Консолидацията продължава да бъде главна тенденция на пазара на услуги за колокация

Консолидацията продължава да бъде главна тенденция на пазара на услуги за колокация

Водещите три доставчика на услуги за колокация бележат по-високи ръстове от средния за пазара, според нов доклад на анализаторската компания Synergy Research Group.

През 2016 г. пазарът на услуги за колокация (поместване на сървърното оборудване в дейта центровете на външни доставчици) се е увеличил с 9% спрямо предходната година. Компаниите в Топ 3 обаче постигат значително по-високи ръстове – бизнесът на Equinix бележи ръст от 26%, на Digital Realty – с 25%, а на NTT – с 36%, или средно за трите – 28%.

Останалите седем компании в челната десетка – CenturyLink, DuPont Fabros, Global Switch, KDDI и др. – постигат среден ръст 12%, според Synergy Research. Играчите от 11-то до 20-то място регистрират среден ръст от 8% през миналата година.

Консолидацията продължава да бъде главна тенденция на пазара за колокация, което се потвърждава от скорошното придобиване на 29 дейта центъра на Verizon от Equinix за сумата от 3,6 млрд. долара. И преди тази сделка Equinix имаше най-много центрове за данни в света. Сега броят им е 175, разпръснати в 43 държави.

С най-бързи темпове расте пазарът на колокация в Азиатско-Тихоокеанския регион, а именно – Индия и Китай. Equinix е лидер в региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка), заема второ място в Северна Америка и трето в Азиатско-Тихоокеанския регион, докато Digital Realty е номер едно в Северна Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион.

Коментар