Услуга на Microsoft пази от патентни тролове в облака

Microsoft повиши защитата на своите клиенти от т.нар. патентни тролове. Новата услуга на компанията се нарича Azure IP Advantage и е насочена към потребителите на облачни услуги, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Разработчиците на облачни приложения на база технологии с отворен код, които използват Azure, ще могат да разчитат на неограничени съдебни разходи и юридическа помощ от страна на софтуерната корпорация.

Microsoft Azure IP Advantage ще се предлага безплатно на клиенти, които ползват услуги в Azure за не по-малко от 1000 долара на месец. Това всъщност са повечето от клиентите на облачната платформа.

Потребителите на Azure имат на разположение 10 хиляди патента на Microsoft, за да се защитят от съдебни преследвания от страна на конкуренти или патентни тролове. Microsoft притежава около 65 хиляди патента, регистрирани по целия свят.

Терминът патентен трол се отнася до компании, които са специализирани в съдебните дела, свързани с интелектуална собственост. По правило, такива компании притежават патенти с широк обхват, а самите те не произвеждат никакви продукти.

Инициативата на Microsoft за защита на клиентите се явява първа по рода си в индустрията, коментира анализаторът от Forrester Research Джефри Хамън. Въпреки че съдебните искове за нарушения на интелектуална собственост за отворени облачни технологии са рядкост, Azure IP Advantage ще помогне на Microsoft да привлече повече клиенти – особено такива, които не искат да рискуват.

Според главния юрист на Microsoft Брад Смит, броят на патентните искове, свързани с облачни технологии, ще нараства заедно с развитието на технологията. IDC прогнозира, че разходите за клауд инфраструктура ще достигнат 60,8 млрд. долара през 2020 г., превишавайки харчовете за традиционно ИТ оборудване.

Брад Смит смята, че проблемът със съдебното преследване може да бъде особено остър за компании извън ИТ сферата, които пускат облачни услуги, без да притежават големи запаси от патенти.

Коментари по темата: „Услуга на Microsoft пази от патентни тролове в облака”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Вълкът ще пази кошарата…

  2. бачи кико

    хмм

  3. Димитър Иванов

    Браво!

Коментар