Нов клъстер развива ИТ образованието и индустрията

Новосформиран клъстер ще подпомага образованието по софтуерни специалности в Благоеврад и развитието на ИТ индустрията

Новосформиран клъстер ще подпомага образованието по софтуерни специалности в Благоевград и развитието на ИТ индустрията

Публично-частни партньорства ще подобряват образованието и ще развиват ИТ индустрията в Благоевград и Свищов, съобщиха от новосформиран клъстер за информационни и комуникационни технологии.

В активна фаза на изпълнение са два регионални проекта, които целят да създават устойчиви взаимоотношения между бизнеса и научните организации и така да допринесат за развитие на сектора и утвърждаването му като структуроопределящ за българската икономика.

Новосформираният клъстер „Информационни и комуникационни технологии – област Благоевград“ ще подпомага образованието по софтуерни специалности и ще търси начини чрез публично-частни партньорства да обвързва образованието с конкретни потребности на сектора.

Приоритет на клъстера е също така да помага на компании от бранша да разширяват своята дейност и да откриват офиси, развойни и обучителни центрове на територията на община Благоевград. Към клъстера се присъедини една от големите български холдингови структури в ИТ сектора – Прайм холдинг АД, която е работодател на близо 300 служители. Холдингът е инициатор на образователни програми по софтуерно инженерство, реализирани в различни университети от страната.

Насърчаване на връзката „наука-бизнес“ в сектора е основна задача и на новоизградения Център за компетентност по мехатронни системи за безопасност на жизнената дейност в Свищов, към който холдингът също се присъединява като асоцииран партньор. Центърът подкрепя изграждането и дейността на научни комплекси, които интегрират изследвания, технологично развитие и иновации.

Коментар