Благоевград може да стане развит ИТ център

Бизнесът, общината и политици се обединиха около идеята да развият Благоевград като ИТ център

Бизнесът, общината и политици се обединиха около идеята да развият Благоевград като ИТ център

Меморандум за сътрудничество подписаха участниците в кръгла маса „Развитието на ИТ сектора в България и възможностите на община Благоевград”, организирана от БАИТ съвместно с общината и евродепутати от групата на ЕНП и подкрепена от браншови организации в ИТ сферата.

Страните в меморандума се обединиха около ключови приоритети като повишаване на конкурентоспособността на икономиката чрез развитие на ИКТ, насърчаване и подпомагане на образованието по софтуерни специалности, обвързване на образованието с конкретните потребности на ИКТ, насърчаване на развитието на уменията на 21-ви век с фокус върху дигиталните умения и програмирането, както и насърчаване на научните изследвания и връзката „наука – бизнес“.

„За да може да се развива бизнес в даден град на първо място са кадрите. Именно поради дефицитът на квалифицирани специалисти компаниите организират частни обучителни академии – в рамките на инициативата eSkills for Jobs сме събрали 37 такива към момента“, посочи Петър Иванов, председател на УС на БАИТ.

Благоевград може да привлича кадри от съседните държави, каза още той, като добави, че правителството е започнало оптимизация на процедурата по издаване на „сини карти“. Браншовите ИКТ организации работят съвместно с администрацията, за да се постигне и общ срок, в който разрешителното да бъде издадено.

„Благоевград би могъл при усилена работа да бъде ИТ център и се надявам, след една година, да видим района доста по-напред в развитието на ИТ сектора“, каза Петър Иванов.

За да се възползваме максимално от възможностите на единния цифров пазар в ЕС, трябва да стимулираме дигитализирането на бизнеса и придобиването на умения за ползване на цифрови технологии от страна на все повече хора. Това заяви евродепутатът от Ева Паунова, която активно работи по въпросите, свързани с единния цифров пазар е и посланик на електронните умения.

Благоевград е на картата на дигиталните магистрали, тъй като 8 от общините в областта са свързани с високооптична връзка, посочи заместник-министър Валери Борисов, и добави, че до 2020 г. всички 265 общини в България ще бъдат включени в тази мрежа.

Борисов прикани Благоевград да бъде сред първите общини, които ще се присъединят към облака на държавната администрация, който е факт от един месец.

Стратегията за обучение на 30 000 ИТ специалисти на правителството предвижда микс от мерки, с които да бъде увеличен броят на студенти в ИКТ специалностите. По думите на Николай Ангов, съветник по образование на вицепремиера Румяна Бъчварова, икономическата ефективност на стратегията е 15 пъти, т.е. за всеки лев, който сега държавата дава, през 2030 г. възвращаемостта ще бъде 15 лв.

„Стремим се да създаваме прозрачна бизнес среда. Едно от най-големите ни предимства са младите хора, които живеят и учат в Благоевград, защото ИКТ индустрията трябва да има добра инфраструктура и добре образовани хора“, посочи от своя страна кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

Средно големите градове са много важни – с хора, с таланти, с креативна и рекреативна индустрия, каза Анна-Мари Виламовска, секретар на президента на България по иновации и здравеопазване, и добави: „Вярваме, че Благоевград може да е като Пловдив след 5 години“.

Коментари по темата: „Благоевград може да стане развит ИТ център”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    От 20 години слушам за развитие на ИТ центрове и високотехнологични паркове. За всичките тези години не видях нито един такъв. А що държавни пари се изляха в “инфраструктура” само Бойоко, Доган и комунистите знаят. Че може и те да не знаят.

  2. =

    От Индия могат да дойдат доста специалисти, хем и демографския проблем може да оправят….

  3. Anonymous

    Внасяме кадри от цял свят, които биха работили на още по-ниски заплати, за да подбиваме цената и труда на нашите ИТ специалисти.

  4. брачет

    Благоевград има добро стратегическо разположение.Близо е Гърция,Македония,вече има и магистрала до София. Има 2 университета- ЮЗУ и АУБГ.Малко е спорен въпроса с какви знания излизат студентите от ЮЗУ.Всичко зависи от възможностит на местните управници дали ще успеят да използват наличния капацитет,че само с мерак не става.Трябва и много работа.Добре е, че взимат пример от Пловдив.

  5. :o)

    Сини карти тоест ще си внасяме кадри от Македония?

Коментар