Хакер подчини 160 хиляди принтера

В социалните мрежи се появиха множество публикации със снимки на разпечатки от хакерските съобщения, които потвърждават пробива

В социалните мрежи се появиха множество публикации със снимки на разпечатки от хакерските съобщения, които потвърждават пробива

18-годишен младеж с псевдоним Stackoverflowin хакна 160 хиляди принтера с помощта на собственоръчно написан скрипт и ги подчини да печатат ASCII творение.

Представяйки се като „бог на хакването“, младежът е използвал скрипт, който търси автоматично в мрежата общодостъпни принтери и терминали за продажба, поддържащи протоколи за печат RAW, Internet Printing Protocol и Line Printer Remote през портове съответно 9100, 631 и 515.

Откритите такива устройства били заставени от хакера да печатат хвалебствено писмо с препоръки за спешно затваряне на портовете на принтера. Но дори и след разпространението на въпросното съобщение, в мрежата са открити над 143 хиляди принтера с отворен порт 9100, според проверка на The Register с помощта на търсачката Shodan.io.

Stackoverflowin е използвал три все още необявени уязвимости в уеб интерфейса на оборудването на Xerox. Бъговете позволяват отдалечено пускане на произволен код на тези устройства.

В социалните мрежи се появиха множество публикации със снимки на разпечатки от хакерските съобщения, които потвърждават пробива. Младежът твърди, че е създал ботнет от уязвените принтерни машини, но липсват доказателства за това.

Коментари по темата: „Хакер подчини 160 хиляди принтера”

добавете коментар...

  1. бачи кико

    AS shteh pi6ki da risovam :D:D

Коментар