Ubuntu смартфон Fairphone 2 ни прави по-свободни

Смартфонът Fairphone 2 с Ubuntu комбинира два свята – на устойчивостта и отворения код

Смартфонът Fairphone 2 с Ubuntu комбинира два свята – на устойчивостта и отворения код

Нов смартфон под управление на Ubuntu ще дебютира на мобилния конгрес в Барселона в края на февруари, съобщиха от разработчика на отворената платформа Canonical.

Става въпрос за модела Fairphone 2 с Ubuntu, който съчетава две концепции – устойчивост и отворен код. Смартфонът е разработен от Ubuntu общността Ubports, която си поставя за цел да направи отворения софтуер достъпен на всяко устройство.

Fairphone е етичен продукт, с позитивно въздействие върху бизнеса с електроника. Смартфонът е модулен, което означава, че потребителите могат да го ремонтират сами и така да увеличават жизнения му цикъл, поясняват от Canonical.

Отворената платформа Ubuntu се явява алтернатива на Android, с гарантирана сигурност и отключена за потребителите, т.е. не е обвързана с конкретния производител, което се вписва в идеята на Ubports да направи системата достъпна на всяко устройство.

Fairphone 2 под управление на Ubuntu дава на потребителите свободата да поддържат сами своя смартфон възможно най-дълго време, вкл. на ниво хардуер и софтуер. Това е едно напълно отворено устройство, което може да служи като платформа и за други разработчици, посочиха от Ubports.

Коментари по темата: „Ubuntu смартфон Fairphone 2 ни прави по-свободни”

добавете коментар...

  1. Февруари

    Така е. Но краят на февруари още не е минал, дори в Барселона.

  2. Anonymous

    Края на Януари мина, дори в Барселона 🙂

Коментар